Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lagano podrhtavanje tla koje je jutros osjetilo stanovništvo Mostara ne bi se ni pojavilo u medijima da nije došlo do spora oko toga gdje je zapravo bio epicentar tog potresa.


Dežurni seizmolozi iz Federacije BiH i Hrvatske složili su se kako se potres dogodio oko 10 sati i 18 minuta, da je podrhtavanje tla trajalo nekoliko sekundi te da nema materijalne štete. 

Vezani članci Potres u Otočcu Trese se i Lika: Zabilježen potres nedaleko od Otočca Branimir Novak - 1 Godinu dana nakon potresa sve je više problema s obnovom: "Navode da imam dvije nekretnine, a zapravo nemam niti jednu"

No ono što se nisu uspjeli dogovoriti je gdje je bio epicentar potresa i kolika je bila njegova jakost. 

Prema inforamacijama dežurnog seizmologa Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH Ivana Brleka u naznačeno vrijeme epicentar slabijeg potresa, koji se osjetio na području Mostara i jugozapadne Hercegovine, nalazio se između Širokog Brijega i Ljubuškoga. Jakost potresa bila je 2,6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, a jačina potresa u epicentru iznosila je 4 stupnja po Mercallijevoj ljestvice.

No dežurni seizmolog iz Geofizičkog odsjeka PMF-a Hrvatske tvrdi da se epicetar potresa nalazio u Potocima, desetak kilometara sjeverno od Mostara te da jačina potresa u epicentru nije iznosila 2,6, već 2,9 stupnjeva Richterove ljestivice i 4 stupnjeva Mercallijeve ljestvice.

Možda bi trebalo formirati međunarodnu komisiju da utvrdi gdje se nalazi epicentar potresa, piše Pincom.info.