Nadbiskub Henryk Hoser danas je počeo svoju službu apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje. Papa Franjo poslao ga je da brine o pastoralu i hodočasnicima.

Galerija


Međugorje je s nestrpljenjem dočekalo početak službe nadbiskupa Henryka Hosera. ''Jako mi je drago, jako sam zahvalna Papi da nam je poslao takvog izaslanika'', rekla je Anđa Bevanda iz Čitluka.

Vezani članci Međugorje (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 2 Apostolski vizitator Hoser kaže da se u Međugorju događa nova evangelizacija: "Ovo je vrijeme i mjesto obraćenja" Međugorje (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Izvor iz Vatikana: Međugorje će postati biskupija, a već se zna i ime biskupa

S dolaskom Hosera, govore, počinje novo razdoblje za Međugorje. ''To bi moglo značiti da i on vjeruje u ono što se ovdje u Međugorju događa'', smatra Ines Sivkovec.

Hodočasnici neprestano dolaze 37 godina. No, papa Franjo prošle godine je mnoge iznenadio. Izrazio je sumnje oko svakodnevnih ukazanja Gospe u Međugorju

''Preferiram Gospu Majku, našu majku, a ne Gospu šeficu telegrafskog ureda koja svakog dana upućuje poruku, to nije Isusova Majka. I ta navodna ukazanja nemaju vrijednost. To izražavam kao osobno mišljenje", već je prije rekao papa Franjo.

Tada je dodao: ''Treba biti iskren! Pa tko uistinu misli da Gospa govori: 'Dođite sutra u isto vrijeme i ja ću reći poruku tom i tom vidiocu'?''

Papa Franjo ipak nije odbacio mogućost da se nekada Gospa ondje i ukazala te kako se ne može negirati duhovna i pastoralna strana Međugorja.

Na početku svetog misnog slavlja koje predvodi monsinjor Hoser pročitano je pismo pape Franje u kojem ga on imenuje posebnim izaslanikom, odnosno apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za Međugorje.

U tom je pismu Papa izrazio želju da se posveti osobita pozornost na pastoral te mu se dodjeljuju sve potrebne ovlasti. Hercegovački provincijal poželio mu je dobrodošlicu i kazao da se radi o povijesnom događaju jer na misi prisustvuje i sam apostolski nuncij u BiH.

U Međugorju vlada veliko zanimanje za misno slavlje koje predvodi Hosner. Stiglo je nekoliko tisuća hodočasnika. Mnogi smatraju da se radi o velikom i pozitivnom događaju za Međugorje i nadaju se da će to biti korak bliže prema konačnom statusu Međugorja.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr