Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u HDZ-u

HDZ bira predsjednika - Andrej Plenković jedini kandidat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a na izborima koji će se u nedjelju, 17. srpnja održati po principu "jedan član - jedan glas".

Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a na izborima koji će se u nedjelju, 17. srpnja održati po principu "jedan član - jedan glas".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković okupio ministre na prvoj sjednici nove Vlade: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku" Sabornica Politički dijalog Udarci ispod pojasa, uvrede, izostanak suradnje: Je li novi saziv Sabora prilika za popravni ispit?

Oko 220.000 članova HDZ-a u nedjelju će do 19 sati moći glasovati u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima. Andrej Plenković na toj funkciji zamjenjuje Tomislava Karamarka, koji je 21. lipnja podnio ostavku na svoju funkciju jer nije uspio formirati saborsku većinu, kao što je to obećao stranci.

Karamarko je ostavku dao, nakon što je kao jedini kandidat 17. travnja 2016., ponovno izabran na tu funkciju dobivši potporu više od 90.000 članova stranke.

Plenković je za svoju kandidaturu dobio potporu više od 35.000 potpisa potpore članova stranke, a u svom izbornom programu naglasio je kako će mu glavni cilj biti vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a. Smatra kako HDZ još jednom može postati predvodnik modernizacije uz puno podržavanje tradicionalnih vrijednosti te središnja snaga razvoja Hrvatske u kojoj će hrvatski narod ostvariti svoj puni potencijal.

HDZ Plenković vidi kao državotvornu stranku hrvatskog naroda koja zastupa nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti, baštini demokršćanstvo i unuverzalna humanistička načela te je dio europskog desnog centra. Naglašava i da je njegov program "program za suvremeni HDZ", koji među inim, osuđuje sve totalitarizme i poštuje sve žrtve, čvrsto ostaje pri politici pomirbe predsjednika Franje Tuđmana, štititi prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji te bolje promiče njihovu ulogu u društvu.

Smatra i da se treba ići u izradu novog, cjelovitog i suvremenijeg Statuta HDZ-a pri čemu promjene trebaju biti usmjerene na veće sudjelovanje članova u formiranju stranačkih politika, snažnijem položaju Središnjeg odbora, razvijanju instituta unutarstranačkog referenduma te stvaranju preduvjeta za elektroničko glasovanje te daljnje jačanje modela izbora dužnosnika po načelu "jedan član – jedan glas".

Vezano uz predstojeće izvanredne parlamentarne izbore Plenković je najavio kako je HDZ otvoren za razgovore i partnerstva s strankama Domoljubne koalicije ili izvanj nje, pri čemu će se voditi načelom programske podudarnosti i svjetonazorske sličnosti.

Plenković je peti po redu predsjednik HDZ-a. Franjo Tuđman vodio ga je od osnivanja 1989. do smrti u prosincu 1999. godine. Drugi predsjednik stranke bio je Ivo Sanader (od travnja 2000. do lipnja 2009), da bi nakon njegova odlaska na predsjedničko mjesto došla Jadranka Kosor. Od 2012. stranku je vodio Tomislav Karamarko.

Plenković je 1970. godine rođen u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje je završio i poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava. U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1994. godine, a u bogatoj diplomatskoj karijeri obavljao je više važnih dužnosti u zemlji i izvan nje. U HDZ se učlanio 2011. godine, a od te godine do 1. srpnja 2013. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Odlukom Sabora od travnja 2012. do srpnja 2013. bio je jedan od 12 hrvatskih zastupnika promatrača u Europskom parlamentu.

Nakon ulaska Hrvatske u EU 2013., na pobjedničkoj koalicijskoj listi predvođenom HDZ-om, postao je zastupnik u Europskom parlamentu. Na općim izborima za Europski parlament, 25. svibnja 2014. godine, bio je nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene