Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedništvo HDZ 1990. upozorilo je da se Bosna i Hercegovina nalazi bliže raspadu nego integraciji zbog srpske i bošnjačke politike diskriminacije, te da Hrvati hitno moraju stvoriti uvjete koji bi im omogućili da u BiH ne budu u podređenom položaju.


'Stanje u BiH i dalje se pogoršava i ako se nastave te tendencije BiH je bliža raspadu nego integraciji. Glavni su uzroci ovakvog neodrživog stanja separatističke tendencije iz Banje Luke i nazovi integralističke iz Sarajeva, kojima u ovoj fazi odgovara status quo, a sve u cilju ostvarivanja dominacije u dijelu ili čitavoj BiH', navodi se u priopćenju predsjedništva HDZ-a koje se u petak sastalo u Mostaru.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković pozvao Milanovićeve suradnike: "Ako ostanu s njim - njihov kredibilitet je vrijedan nuli" Sastanak čelnika EU i zapadnog Balkana Summit za zapadni Balkan završio bez rezultata: Ništa od podrške za BiH

HDZ 1990. tvrdi da je prijedlog ustavnih promjena iz Butmira temeljen na 'trulim temeljima' Daytonskog sporazuma, bez ambicije da se bitno rješava položaj hrvatskog naroda. Stranka smatra da hrvatskom narodu u BiH u takvim okolnostima ne preostaje ništa drugo 'nego nastaviti vlastitim putem, koji će osigurati opstanak Hrvata kao političkog naroda, a ne kao podanika, na prostorima BiH'. HDZ 1990. je najavio da će predložiti okupljanje svih političkih snaga hrvatskog naroda i održavanje Hrvatskog foruma oko preustroja zemlje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju