Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuacija na Havajima

Snimljena zastrašujuća snaga prirode, vulkan baca lavu 46 m u zrak: "Zvuči kao mlazni motor. Žestoko je"

Vulkan na Havajima je ponovno aktivan (Foto: AFP)
Vulkan na Havajima je ponovno aktivan (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Vulkan na Havajima je ponovno aktivan (Foto: AFP) Vulkan na Havajima je ponovno aktivan (Foto: AFP) Foto: Afp Vulkan na Havajima je ponovno aktivan (Foto: AFP) Vulkan na Havajima je ponovno aktivan (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Vulkan na Havajima je ponovno aktivan (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Na području Velikog otoka na Havajima naređena je evakuacija stanovništva u blizini vulkana Kilauea koji je počeo izbacivati lavu. Rijeka lave slijeva se blizu kuća.

Vlasti na Havajima odlučile su evakuirati 1500 stanovnika područja Puna (Leilani Estates) zbog erupcije vulkana Kilauea. Ugroženo bi, prema navodima lokalih dužnosnika, moglo biti čak 10.000 ljudi.

Navodi se da su stupovi lave koje izbacuje visoki 46 metara, a rijeka lave došla je blizu kuća, na manje od 200 metara.

Pročitajte i ovo Aktivirao se vulkan na Havajima IZBACUJE LAVU VIDEO Ponovno vatreno na Havajima: Aktivirao se vulkan Kilauea Erupcija vulkana na Havajima Nakon 38 godina VIDEO Erumpirao najveći vulkan na svijetu, stručnjak poručuje: "Moramo vulkanu dopustiti da nam zapravo pokaže što će učiniti"

Od početka tjedna zabilježene su stotine potresa na području oko vulkana, a samo u četvrtak navečer njih 250. Tlo podrhtava praktički non-stop. Većina zabilježenih potresa nije bila jaka, ali u utorak ujutro zabilježen je potres jačine 4,2 stupnja po Richteru.

Geolozi su upozorili da bi seizmička aktivnost mogla dovesti do snažne erupcije, a na internetu su objavljene snimke koje prikazuju lavu kako se izlijeva niz istočnu padinu vulkana.

Na snimcima lokalne televizije dronovima je snimljena i linija lave koja se probija kroz šumu.

"Zvuči kao mlazni motor. Žestoko je", kazao je jedan mještanin.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene