Na području Velikog otoka na Havajima naređena je evakuacija stanovništva u blizini vulkana Kilauea koji je počeo izbacivati lavu. Rijeka lave slijeva se blizu kuća.

Galerija


Vlasti na Havajima odlučile su evakuirati 1500 stanovnika područja Puna (Leilani Estates) zbog erupcije vulkana Kilauea. Ugroženo bi, prema navodima lokalih dužnosnika, moglo biti čak 10.000 ljudi.

Navodi se da su stupovi lave koje izbacuje visoki 46 metara, a rijeka lave došla je blizu kuća, na manje od 200 metara.

Vezani članci Otvara se nova pukotina na vulkanu (Screenshot: Reuters) Uzbuna na Havajima: Otvorila se nova pukotina u vulkanu, buka je bila zaglušujuća, a tisuće su pobjegle iz domova Otvorile se nove pukotine u blizini vulkana (Screenshot: Reuters) Stravične scene s Havaja: Otvorile se nove pukotine pokraj vulkana, vlasti naredile hitnu evakuaciju

Od početka tjedna zabilježene su stotine potresa na području oko vulkana, a samo u četvrtak navečer njih 250. Tlo podrhtava praktički non-stop. Većina zabilježenih potresa nije bila jaka, ali u utorak ujutro zabilježen je potres jačine 4,2 stupnja po Richteru.

Geolozi su upozorili da bi seizmička aktivnost mogla dovesti do snažne erupcije, a na internetu su objavljene snimke koje prikazuju lavu kako se izlijeva niz istočnu padinu vulkana.

Na snimcima lokalne televizije dronovima je snimljena i linija lave koja se probija kroz šumu.

"Zvuči kao mlazni motor. Žestoko je", kazao je jedan mještanin.