Uragan na Havajima (Foto: AFP)
Uragan na Havajima (Foto: AFP)

Havaje u petak pogađaju snažni vjetrovi i obilne kiše kako se uragan Lane približava toj pacifičkoj saveznoj državi, uzrokujući obilne poplave i odrone tla.


Škole i uredi zatvoreni su, a stanovnici su potražili zaklon zbog oluje koja je u četvrtak smanjena na treću od pet kategorija. Dok se uragan približavao otocima, donosio je obilne padaline i vjetrove od 200 kilometara na sat.

Vezani članci Uragan Dorian (Foto: AFP)1 Najmanje 20 poginulih u naletu uragana na Bahame: "Sve je uništeno. Gledali smo kako nam vjetar odnosi krov i plakali" Slika nije dostupna Opasni uragani približavaju se Havajima!

Predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje za Havaje. Iako je jačina smanjena, situacija je i dalje opasna, objavio je na Twitteru meteorološki zavod.

United Airlines otkazao je sve letove s otoka Mauia, drugog najvećeg u arhipelagu. Na Velikom otoku u četvrtak je palo više od 30 cm kiše po četvornom metru.

Zbog odrona tla zatvorene su ceste, a na društvenim medijima objavljene su fotografije automobila zarobljenih u dubokoj vodi. "Ljudi u panici toče gorivo u automobile i kanistre i odlaze", rekao je radnik na benzinskoj postaji na sjeveru otoka Oahu.

Upozorenje izdano i za ostale otoke

Upozorenje na uragan izdano je i za ostale otoke arhipelaga Maui, Molokai i Lanai.
Guverner Havaja David Ige pozvao je stanovnike da osiguraju zalihe vode, hrane i lijekova. Desetak evakuacijskih centara otvoreno je u četvrtak, kada je Trump pozvao Havajce da se pripreme na najgore.

U povijesti te američke savezne države samo su dvije oluje te snage došle na 500 kilometara od otoka, kažu u zavodu. Uragani rijetko pogađaju središnji Pacifik zbog jakih struja i uvjeta u oceanu. Takve oluje češće su na istoku SAD-a.

Prema meteorolozima, samo četiri oluje stigle su do Havaja od 1959. i samo su dvije dosegnule snagu uragana. Ranije ovoga mjeseca uragan Hektor, oluja četvrte kategorije, također je prošao pored otočja, ali ne tako blizu kao Lane. Havaji ovoga ljeta bilježe i ozbiljne vuklanske erupcije. Lavu i pepeo od svibnja izbacuje vulkan Kilauea na Velikom otoku.