Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haško tužiteljstvo žali se na presudu Krajišniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) uložilo je žalbu na kaznu od 27 godina zatvora dosuđenu u rujnu bivšem političkom čelniku bosanskih Srba Momčilu Krajišniku za zločine protiv čovječnosti, objavljeno je u petak.

Bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske i jednog od političkih vođa bosanskih Srba, ICTY je 27. rujna osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 27 godina po pet točaka optužnice za istrebljenja, ubojstva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje no oslobodio ga je krivnje za genocid i suučesništvo u genocidu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osuđen za ratne zločine Krajišnik na slobodi, na Palama mu priredili veliki doček Slika nije dostupna Bio desna ruka Karadžiću Haški sud odlučio: Ranije puštamo Momčila Krajišnika na slobodu!

U žalbi podnesenoj u četvrtak a objavljenoj u petak tužiteljstvo
navodi da je kazna od 27 godina zatvora "očito neprimjerena" i poziva sud da 61-godišnjeg Krajišnika osudi na doživotni zatvor.

Tužiteljstvo navodi da dosuđena kazna "pokazuje zanemarivanje težine  zločina koje je optuženi počinio kao i oblika i stupnja njegova sudjelovanja u tim zločinima", javlja AP.

ICTY je Krajišniku, koji trenutačno nema svojih branitelja, dao rok od dodatnih 30 dana kako bi se on mogao žaliti na presudu. Rok će teći od dana kada Krajišnik bude ponovo imao potrebnu pravnu pomoć, javlja AFP.

Brojne žrtve ocijenile su kaznu Krajišniku preblagom u odnosu na počinjene zločine i osjetile su presudu kao nepravdu. Tijekom procesa 124 svjedoka svjedočila su o napadima na njihova sela iznoseći pojedinosti o ubojstvima muslimana i Hrvata iz BiH u 35 gradova i sela.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi predložilo Sudu kaznu doživotnog zatvora, dok je Krajišnikov branitelj tražio oslobođenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene