Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haški tužitelj Serge Brammertz završio posjet Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz završio je svoj prvi posjet Beogradu gdje se sastao s državnim vrhom Srbije i predstavnicima Akcijskog plana za okončanje suradnje s Haškim sudom.

Brammertz se, nakon što se u četvrtak sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i tehničkim premijerom Vojislavom Koštunicom, te predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem i tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, u petak sastao još jednom s tužiteljem Vukčevićem i predsjednikom Okružnog suda u Beogradu Sinišom Važićem, te na kraju i s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mehun odbacio optužbe 'Vlada potpuno surađuje s Haškim sudom' Slika nije dostupna Brammertz: Nužno uhititi preostalu četvoricu haških bjegunaca

Kako je novinarima izjavila glasnogovornica Okružnog suda Ivana Ramić, glavni haški tužitelj u razgovoru s predsjednikom tog suda Sinišom Važićem izrazio je potporu daljnjem radu Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.

Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je u razgovoru s Brammertzom ponovio spremnost vlasti u Beogradu za okončanje suradnje s Haškim sudom, te je naglasio da svi počinitelji ratnih zločina s prostora bivše SFRJ moraju biti privedeni pravdi i izručeni Haškom sudu, navodi se u priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Jeremić je, kao i ostali Brammertzovi sugovornici u Beogradu, izrazio nezadovoljstvo oslobađajućom presudom bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, te dodao da srbijanske vlasti i javnost očekuju da Haško tužiteljstvo uloži žalbu na tu presudu.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz je u četvrtak, u jedinom obraćanju novinarima, kazao da inzistira na izručenju četvorice odbjeglih haških optuženika Haškom sudu, navodeći Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

Glasnogovornica Haškog tužiteljstva Olga Kavran je u izjavi za Radio B92 u petak precizirala da je izručenje Radovana Karadžića "obveza države na čijem se teritoriju on nalazi", ali i da je "mreža za podršku, većinom rodbina bjegunaca, u Srbiji ili u neposrednoj blizini".

Kavran je dodala da će glavni haški tužitelj Brammertz izvještaj o suradnji Srbije s Haškim sudom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnijeti u svibnju, ali nije željela govoriti o tome hoće li izvještaj biti pozitivan, s obzirom da je Brammertz prvi put posjetio Srbiju.

Zadnju, negativnu ocjenu suradnje Srbije potkraj prošle godine dala je bivša haška tužiteljica Carla del Ponte, zbog čega Srbija dosad još nije potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene