Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraće zatvorske kazne

Haški sud smanjio kaznu srpskim ratnim zločincima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojici od četvorice bivših jugoslavenskig državnih dužnosnika danas je u Haagu smanjena zatvorska kazna za ratni zločin.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nakon uloženih žalbi smanjio kazne trojici bivših visokih srpskih dužnosnika, okrivljenih za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PISAO PREDSJEDNIKU SUDA Osnovana radna skupina: Bošnjaković najavio detaljnu i stručnu analizu haške presude Suđenje bh šestorci (Foto: AFP) BEZ POSLJEDICA ZA HRVATSKU Bivši član obrane Gotovine i Markača: Zločinački pothvat upotrebljava se već 20 godina, to nije ništa posebno

 

"Ograničeno smanjenje kazni doneseno na prvostupanjskom sudu, valjano je", rekao je sudac Liu Daqun na javnom saslušanju u Den Haagu. Dayun je također podsjetio na težinu zločina te istaknuo kako je "riječ o namjerno počinjenim zločinima Jugoslavije i Srbije (...) koji su rezultirali izgonom više od 700.000 kosovskih Albanaca".

ŠEŠELJ traži SLOBODU i 12 milijuna eura odštete od suda

Suci prizivnog suda ocijenili su da kazne nisu bile dovoljno "individualizirane" tijekom donošenja presude na prvoj instanci 2009. Također su objasnili da optuženici nisu krivi za neke od zločina za koje su proglašeni krivima prvostupanjskom presudom.

Bivšem zamjeniku jugoslavenskog premijera, Nikoli Šainoviću (65), bliskome suradniku bivšega jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića kazna je smanjena s 22 na 18 godina. U obrazloženju stoji da je Šainović kriv zbog sudjelovanja u zajedničkom zločinu čiji je cilj bio protjerati kosovske Albance s Kosova zbog etničke ravnoteže. Proglašen je krivim za progone i ubojstva što su ih počinile srpske i jugoslavenske vojne snage.

Bivšemu šefu policije Sretenu Lukiću (58) kazna je smanjena s 22 na 20 godina zatvora, a generalu jugoslavenske vojske Vladimiru Lazareviću (64), s 15 na 14 zatvora. Četvrtom osuđeniku, bivšemu zapovjedniku jugoslavenske vojske, Nabojši Pavkoviću (67) potvrđena je 22-godišnja zatvorska kazna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene