Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinski premijer Ismail Hanija zatražio je hitan sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti nakon pogibije 18 Palestinaca u izraelskom bombardiranju Beit Hanouna na sjeveru pojasa Gaze.'Od Vijeća sigurnosti tražim hitnu sjednicu kako bi se prekinuli masakri palestinskog naroda u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali', rekao je Hanija novinarima prije hitnog sastanka s članovima svojeg kabineta u Gazi. Hanija je na sazivanje hitnog sastanka pozvao i glavnog tajnika Arapske lige Amr Musu.

Vezani članci Hamas pogodio Izrael Stručnjak za vanjsku politiku o sukobu Izraela i Palestinca: " U njihovim odnosima ništa se neće promijeniti na bolje". Nije optimističan ni oko duljine trajanja sukoba Eskalirali raketni napadi i zračni udari - 3 Odbijena mirovna ponuda Hamasa, Netanyahu pokreće kopneni napad? Javio nam se i Hrvat iz Jeruzalema: "Nažalost, oni žive s tim i navikli su"

Ocijenio je da 'neaktivnost' i 'šutnja' Arapa, kada je riječ o
izraelskim vojnim akcijama u kojima je u tjedan dana poginulo stotinjak osoba, samo potiču Izraelce da nastave na isti način.

UN-ovu Vijeću sigurnosti poruku da hitno djeluje kako bi se zaustavio izraelski terorizam, uputio je i predsjednik Organizacije islamske konferencije. 

U priopćenju objavljenom u sjedištu organizacije u Džedi, glavni tajnik OCI-ja Ekmeledin Ihsanoglu 'osudio je izrael zbog masakra u Beit Hanounu'. 

UN-ov izaslanik šokiran izraelskom vojnom akcijom

Izaslanik UN-a za Bliski istok Alvaro de Soto osudio je izraelsko bombardiranje pojasa Gaze, kazavši kako je zaprepašten i šokiran takvim činom.

De Soto je 'zaprepašten i šokiran jutrošnjom akcijom izraelske vojske u čijem je bombardiranju potpuno uništena kuća u stambenoj četvrti Beit Hanouna, pri čemu je poginulo više civila, među kojima četiri žene i četiri djeteta', stoji u priopćenju koje je objavio njegov ured. 

'Mogu samo izraziti oštru osudu i pozvati izraelsku vladu da odmah prekine sve vojne operacije', stoji u priopćenju.