Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće na 800 stranica

Hamburški nadbiskup ponudio ostavku nakon izvješća o spolnim zlostavljanjima, vještaci zaključili da se slučajeve pokušalo prikriti

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Hamburški nabiskup ponudio je ostavku papi Franji u četvrtak nakon što je tim njemačkih odvjetnika objavio veliko izvješće na 800 stranica o slučajevima spolnog zlostavljanja u gradu Koelnu.

"Kako bi se izbjeglo nanošenje štete uredu nabiskupa kao i Hamburškoj nabiskupiji, nudim papi Franji svoju ostavku i molim ga da me odmah oslobodi mojih dužnosti", napisao je nadbiskup Stefan Hesse u svojoj izjavi.

Pročitajte i ovo Sir Jeffrey Donaldson Sustigla ga prošlost Političar i vitez podnio ostavku: Optužen je za seksualni prijestup Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo

Hesseu, koji je nekada obnašao dužnost glavnog vikara u nadbiskupiji Koeln, predbacuje se da nije ispunio svoje obveze glede prijavljivanja i obavještavanja javnosti o slučajevima spolnog zlostavljanja.

Spolno zlostavljanje djece desetljećima se zataškavalo u najvećoj njemačkoj nadbiskupiji Koeln, proizlazi iz vještačenja koje je obuhvatilo slučajeve više od 300 žrtava.

„Analiza spisa iz razdoblja od 1975. do 2018. pokazala je da se, očito, desetljećima nitko nije usudio prijavljivati slučajeve zlostavljanja“, rekao je Bjoern Gercke, jedan od autora stručnog vještačenja koje je naručila sama Koelnska nadbiskupija.

Pokušaji prikrivanja

U nadbiskupiji Koeln „uvijek iznova“ bilo je nastojanja da slučajevi seksualnog zlostavljanja ne dospiju u javnost, zaključuje se u vještačenju.

„Ove slučajeve nije se htjelo dati na sva zvona kako se ne bi naškodilo ugledu crkve“, pišu u zaključku.

Vještačenje direktno optužuje nekoliko crkvenih velikodostojnika, između ostalih i dugogodišnjeg koelnskog nadbiskupa, kardinala Joachima Meissnera, koji je umro 2017. godine, kao i aktualnog hamburškog nadbiskupa Hessea.

Među živućim velikodostojnicima Crkve je i aktualni pomoćni biskup u Koelnu Dominikus Schwaderlapp koji je, kako je priopćio, od pape Franje već zatražio da ga razriješi dužnosti.

Zastrašujuć obim otpužbi

Povjerenik savezne vlade za pitanje rasvjetljavanja slučajeva seksualnog zlostavljanja, Johannes-Wilhelm Roehrig, ocijenio je da je obim optužbi „zastrašujuć“.

„Sretan sam da je mučno čekanje na rezultat vještačenja privedeno kraju“, rekao je Roehrig.

Iz vještačenja proizlazi da je u navedenom vremenskom razdoblju zabilježeno 314 žrtava seksualnog zlostavljanja.

Kod 63 posto počinitelja riječ je o svećenicima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene