Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Operacija Italija'

Novi napad: Hakeri skupina LulzSec i Anonymous ukrali povjerljive podatke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi hakerskih skupina LulzSec i Anonymous objavili su u ponedjeljak da su upali na web stranice talijanske policije i na internetu objavili povjerljive informacije, a napad su nazvali 'Operacija Italija'.

Hakeri, navodno povezani sa skupinom Anonymous, prodrli su u računalni sustav austrijske televizije ORF. Hakeri u Italiji napisali su na svom blogu da je napad otkrio najvažnija i najpovjerljivija izvješća talijanskog Nacionalnog centra za borbu protiv 'cyber' kriminala i zaštitu kritične infrastrukture (CNAIPIC). Policijska postrojba CNAIPIC potvrdila je upad u njezin sustav, a krađu podataka nije ni ne potvrdila ni opovrgla.

Podaci koje su su objavili on-line aktivisti, otkrivaju odnose talijanske vlade s Australijom, Bjelorusijom, Egiptom, Rusijom i Ukrajinom. Član oporbene Demokratske stranke Emanuele Fiano, rekao je da on-line napad, bez presedana. On je najavio da će predložiti donošenje novih zakona koji će omogućiti praćenje hakera i poboljšati 'temeljni aspekt sigurnosti zemlje.'

Hakeri iz skupine AnonAustria povezane sa skupinom Anonymous, provalili u računalni sustav austrijske televizije ORF, koji se rabi za prikupljanje novčanih priloga gledatelja, te došli do podataka o 214.000 ljudi, uključujući informacije o bankovnim računima 96.000 ljudi. U on-line komunikaciji članovi skupine AnonAustria su rekli da ne namjeravaju načiniti štetu klijentima ORF televizije, već skrenuti pozornost na njihov slab sigurnosni sustav.

Prošloga je tjedna u SAD-u uhićeno 16, u Europi pet osoba povezanih sa skupinom Anonymous a njezini su članovi onda zaprijetili da će proširiti svoje aktivnosti. U četvrtak su objavili da su upali u bazu podataka NATO-a i došli do velike količine povjerljivih dokumenata o Savezu. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Više je osoba napalo sirotu ženu na autobusnoj stanici u Zagrebu: Ukrali su joj ruksak Policija traži ove ljude Od srpnja Jeste li ih vidjeli? Policija treba pomoć građana kako bi pronašla ove osobe

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene