Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haag: Žalbeno vijeće oslobodilo Nasera Orića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbeno vijeće međunarodnoga suda za ratne zločine u Haagu oslobodilo je nekadašnjeg zapovjednika bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića optužbe za ratni zločin, priopćio je ICTY.

Orić je 30. lipnja 2006. bio proglašen krivim što nije poduzeo nužne i razumne mjere za sprečavanje ubojstava i okrutnosti prema većem broju bosanskih Srba koji su bili pritvoreni u srebreničkoj policijskoj postaji i u zgradi kraj zgrade općine, u razdoblju od 27. prosinca 1992. i 20. ožujka 1993.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Nije štedio ni MOSTovce Plenković opleo po Milanoviću: "Meni je žao ovih što ga zovu. On ode na neki skup, ako je robotika, od robotike ništa. Ode na SUVAG, od SUVAG-a ništa" Zoran Milanović BANSKI DVORI Objavljeno o čemu su Milanović i Plenković razgovarali na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

Sudsko ga je vijeće oslobodilo drugih optužba i osudilo na dvije godine zatvora, na što su se žalili i tužiteljstvo i obrana.

Žalbeno je vijeće ocijenilo da nema dovoljno elemenata za osudu za zapovjednu odgovornost prema članku 7(3) statuta ICTY-ja, kaže se u priopćenju ICTY-ja.

"Cijela presuda Naseru Oriću počivala je na tom obliku odgovornosti", rekao je sudac Wolfgang Schomburg. "Ta pogreška zato ništavnom čini odluku sudskoga vijeća da osudi Nasera Orića što nije spriječio navodno kriminalno ponašanje svojih podređenih", dodao je.

Sudac je naglasio da vijeće odlučuje isključivo na temelju podastrtih dokaza. Žalbeno vijeće izričito je od tužiteljstva tražilo da pokaže dodatne dokaze koje sudsko vijeće nije razmotrilo, a tužiteljstvo tomu nije moglo udovoljiti.

Žalbeno vijeće ocijenilo je da, kao ni sudsko vijeće, nimalo ne sumnja u to da su protiv pritvorenih Srba u Srebrenici počinjeni teški zločini od rujna 1992. do ožujka 1993.

"No dokazi da su zločini počinjeni nisu dovoljni da potkrijepe presudu pojedincu. Kazneni postupak zahtijeva da se izvan svake sumnje ustanovi da je optuženi individualno odgovoran za kazneno djelo", zaključilo je žalbeno vijeće.


Bošnjaci zadovoljni presudom Oriću, Srbi ogorčeni

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz je da nije bilo planskih zločina nad Srbima na području Srebrenice, ocjena je bošnjačkih predstavnika vlasti u tom gradu iznesena nakon što je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak oslobodio svake odgovornosti bivšeg zapovjednika Armije BiH u toj enklavi.

"Iz presude je razvidno da Armija BiH nije planski, sistematski i organizirano vršila zločine kako je to radila vojska i policija Republike Srpske", izjavio je načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić.

On je pri tom pozvao sva pravosudna tijela vlasti da ubrzaju procesuiranje počinitelja genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i mladića.
"U Orićevu nedužnost nismo ni sumnjali iako je izvjesno da su se strašni zločini na području Srebrenice dogodili", izjavio je glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić pozvavši da se odluke ICTY-a poštuju.

Udruga razvojačenih pripadnika Armije BiH iz Srebrenice oglasila se posebnim priopćenjem u kojemu je pozdravljena oslobađajuća presuda Oriću. Svim razvojačenim braniteljima upućen je poziv da Orića svečano dočekaju u petak na povratku iz Den Haaga.

Predstavnici vlasti RS izrazili su pak ogorčenje pravomoćnom presudom ICTY-a. Predsjednik tog entiteta Rajko Kuzmanović ocijenio je kako je presuda "krah međunarodnog prava" te da ona dovodi u pitanje rad ICTY-a.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić presudu je nazvao "uvredom za Srbe". Pri tom je pozvao preostale bjegunce od pravde "da se ni po koju cijenu ne predaju Haaškom tribunalu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene