Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu će izreći presudu srbijanskom policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću.


Vlastimir Đorđević je optužen za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem progona 800.000 Albanaca s Kosova u prvoj polovici 1999. godine, kada je obnašao dužnost načelnika Sektora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

Vezani članci Preblage kazne sudova - 3 Nižu se reakcije na presudu suda u Čakovcu, ali ovo nije jedina kazna koja je podigla prašinu u javnosti: "Nije dovoljno promijeniti samo sudstvo" Slika nije dostupna Žalba na presudu za ratni zločin

>> Haag naredio Hrvatskoj obustavu postupaka protiv Gotovinina tima

Tužiteljstvo, koje za njega traži od 35 godina do doživotnog zatvora, tereti ga i za više masovnih ubojstava, poput strijeljanja žena i djece u Podujevu, spaljivanja više od stotinu muškaraca u Maloj Kruši, masakra žena, djece i staraca u Đakovici i Suvoj Reci, ubojstva stotina muškaraca u nekoliko mjesta na Kosovu te za prikrivanje zločina, odnosno za premještanje stotina tijela ubijenih albanskih civila u masovne grobnice na nekoliko mjesta u Srbiji - kod Batajnice, Petrova Sela i kod jezera Perućac.

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata, navodi se u optužnici, bio je bivši predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević. Suđenje je započelo prije dvije godine. Đorđević je uhićen 2007. u Crnoj Gori. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju