Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana generala Momčila Perišića zatražila je u od sudskog vijeća Haaškoga suda da ga oslobodi odgovornosti za pokolj u Srebrenici, višegodišnju opsadu i teror Sarajeva i raketiranje Zagreba tvrdeći da tužitelji nisu dokazali da je pomagao i podržavao počinitelje zločina niti da je imao ovlasti kazniti ih.


'Mi vjerujemo da je general Perišić pred ovim sudom obranio svoju čast, ugled vojske i dostojanstvo svoga naroda. Zato tražimo da bude oslobođen po svim točkama optužnice', kazao je u Haagu na kraju završnih riječi njegov branitelj Novak Lukić. Tužitelji su u utorak zatražili od sudskoga vijeća da generala Perišića proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Odgođeno suđenje Momčilu Perišiću Slika nije dostupna ICTY: U srijedu početak suđenja Momčilu Perišiću

>> Haag: Za Momčila Perišića traže doživotnu kaznu zatvora

Perišićev odvjetnik Lukić u završnim je riječima poručio da 'nema dokaza' da je general Perišić ikada imao kontrolu nad zapovjednicima snaga bosanskih i hrvatskih Srba Ratkom Mladićem i Milanom Čeleketićem, kao ni nad generalom Milom Mrkšićem koji su zapovijedali snagama koje su činile zločine u BiH i Hrvatskoj. Obrana tvrdi da su oficiri Vojske Jugoslavije u vrijeme zločina bili pripadnici vojske bosanskih odnosno hrvatskih Srba te stoga nisu bili pod kontrolom Perišića.

Suđenje je započelo u listopadu 2008., a Perišić se dobrovoljno predao 2005. godine. Do početka suđenja bio je na privremenoj slobodi. (Hina)