Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od nuspojava

'Paranoici neka posjete psihijatra, cjepivo je sigurno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijepljenje protiv sezonske gripe počinje sutra, najprije u županijskim zavodima za javno zdravstvo, a od petka u svim ambulantama u primarnoj zaštiti koje su sa svojim pacijentima dogovorile cijepljenje.

Sve više raste broj oboljelih od nove gripe. U prošlom tjednu zabilježeno je više od 300 bolesnika, većinom u školama, učeničkim ili studentskim domovima u Zagrebu i Splitu. Splitsko-dalmatinska županija jedna je od najpogođenijih, a nakon prvog smrtnog slučaja stručnjaci savjetuju, cijepite se! Na zarazni odjel splitskog KBC-a danas su primljena još dva pacijenta. Ovih dana hospitalizirane su i dvije trudnice, koje spadaju u najrizičniju populaciju, no jedna je već puštena kući. Nitko od bolesnika nije kritično no liječnici preporučuju, bolje se cijepiti.

Pročitajte i ovo Dijana Mayer Stigla u Hrvatsku Epidemiolozi pozvali na cijepljenje protiv gripe, ali uz jednu bitnu preporuku: "Smatramo da je bolje pričekati..." Slika nije dostupna Vrhunac gripe očekuje se sredinom siječnja Građani se sve više cijepe, zabilježeno nekoliko stotina oboljelih

>> Sutra počinje cjepljenje protiv gripe

'S obzirom na to da mi imamo sad težih oblika bolesti onda bi bio grijeh ne cijepiti se, svi oni koji su u riziku da dobiju teži oblik bolesti, a moja preporuka je i ostalima koji mogu izdvojiti iz obiteljskog budžeta 50 kuna ili 55 kuna i kasnije za pandemijsku gripu između 15 i 25 dolara da se cijepe', objasnio je Nikola Bradarić, voditelja Odjela za infekcijske bolesti KBC Split. Cijepljenja za sezonsku gripu počinju idućih dana, a za novu vjerojatno za mjesec dana. Epidemiolozi poručuju, uskoro će harati oba virusa.

'Kad prebolite jednu gripu, ako je to tip A1, niste zaštićeni od drugog tipa. Znači ako prebolite sezonsku niste zaštićeni od pandemijske i obrnuto', pojasnila je Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološke službe. No mnogi su još uvijek skeptični prema novom cjepivu za svinjsku gripu, plašeći se nuspojava. 'Ja sam preporučio svima koji su paranoidni, a to spada u paranoidnost da se obrate svojim psiholozima i psihijatrima, a ne nama', poručio je građanima Brdarić. Novo cjepivo prošlo je sve procedure i testiranja kao i standardna cjepiva za gripu, poručuje doktor Bradarić, stoga razloga za strah nema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene