Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gustav postao uragan kategorije 2

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Gustav u subotu se, u vodama zapadno od Kube, pojačao i prešao u kategoriju 2 s vjetrovima brzine oko 160 kilometara na sat, objavile su agencije, pozivajući se na američki Nacionalni centar za uragane iz Miamija.

Oluja, u kojoj je dosad na Karibima poginulo gotovo 80 ljudi, kreće se prema iznimno toplim vodama južno od Kube, gdje bi mogao upiti dovoljno snage da se pretvori u snažni uragan prije nego što se obruši na područje brojnih platformi za vađenje nafte i prirodnog plina u vodama ispred američke savezne države Louisiane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teksas i Louisiana otklanjaju posljedice prolaska uragana Ike Slika nije dostupna 'Hanna' donijela obilne kiše i manje štete na Atlantskoj obali SAD-a

Iako su dugoročne prognoze često nedovoljno pouzdane, Centar za uragane u petak je objavio kako bi u roku od 48 sati Gustav mogao doseći razinu 4 od ukupno pet kategorija snage uragana po Saffir-Simpsonovoj ljestvici.

'Ovo bi mogla biti jako opasna oluja', rekao je programski direktor Inženjerijskog korpusa američke vojske Bill Irwin. 

>> U tropskoj oluji Gustav dosad 78 smrtno stradalih

Očekuje se da bi Gustav u subotu poslijepodne mogao stići do Kube zbog čega je kubanska vlada na zapadu zemlje proglasila stanje najveće pripravnosti. Na čitavom potezu od Pinar del Ria na krajnjem zapadu otoka pa sve do glavnog grada Havane od petka su u tijeku pripreme za zaštitu stanovništva od udara uragana Gustava.

Prema pretpostavkama o daljnjem smjeru kretanja, Gustav će na kopno najvjerojatnije prijeći u utorak kod New Orleansa, pa su američke službe za krizna stanja, podsjećajući ka katastrofu koju je izazvao uragan Katrina prije tri godine, najavile da se od četiriju saveznih država koje bi se mogle naći na Gustavovom putu očekuje da u subotu počnu evakuaciju stanovništva.

Budući da se ne može sa sigurnošću predvidjeti koliko će snažan biti Gustavov udar na New Orleans, priprema se puna evakuacija grada, u kojem živi između 310 i 340 tisuća ljudi, koja bi mogla početi već u nedjelju.

Gradske vlasti u New Orleansu zato ovaj put nisu željele ništa prepustiti slučaju, odlučivši se za niz mjera za pravodobno upozoravanje i smještanje stanovništva na sigurno. Policija bi tijekom vikenda trebala obilaziti ulicu po ulicu i megafonom oštro upozoravati ljude da napuste grad prije dolaska Gustava, jer neće biti organizirana skloništa, a ni golema sportska dvorana Superdome neće biti otvorena, što znači da će oni koji ne odu iz grada biti prepušteni sami sebi.

Svi koji se ogluše o naredbu o odlasku preuzimaju 'svu odgovornost za sebe i svoje najbliže', rekao je direktor službe za krizna stanja New Orleansa Jerry Sneed.

Kod naleta Katrine 2005. oko 30 tisuća ljudi nije željelo ili moglo napustiti grad, među kojima su neki umrli, pa su grozne slike plutajućih trupala i prenapučenog Superdomea, u koji se sklonila većina izbjeglica, preplavile svijet.

Ovaj put su vlasti odlučile nikome ne omogućiti izliku da ne napusti grad. U projektu vrijednom 7 milijuna dolara osigurano je 700 autobusa za evakuaciju starijih i nemoćnih osobe te svih drugih koji nemaju drugog načina prijevoza.

Gradske vlasti također će proglasiti policijski sat što znači da će policija uhititi svaku osobu koja se nađe na ulici nakon stupanja na snagu naredbe o obveznoj evakuaciji. Policija i Nacionalna garda bit će u stalnim ophodnjama ulicama New Orleansa nakon dolaska uragana Gustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene