Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush objavio je da će Sjedinjene Američke Države s milijardom dolara pomoći obnovu Gruzije nakon kolovoškog rata s Rusijom zbog odmetnute pokrajine Južne Osetije.


Međunarodni monetarni fond sa sjedištem u Washingtonu istodobno je objavio da će Gruziji osigurati financijski paket od 750 milijuna dolara kako bi pomogao Vladi u Tbilisiju da "prevlada novčane i gospodarske posljedice nedavna sukoba".

Vezani članci Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske Milanović o ljudskim pravima i potezima Vlade u koronakrizi: "Moje je pravo da dišem, da kišem, da hodam. To je moja ljudska sloboda" Slika nije dostupna FOTO: Zašto će nam nedostajati George W. Bush

Navodeći kako su čelnici Europske unije 1. rujna iskazali spremnost da pomognu obnovu Gruzije, George W. Bush je kazao da će "Amerika pridonijeti tim međunarodnim naporima s milijardom dolara gospodarske pomoći kako bi se podmirile humanitarne potrebe Gruzije i potaknuo njezin gospodarski oporavak".

U priopćenju Bijele kuće Bush je naglasio da će više od polovice tog novca biti dostupno u kratku roku kako bi se što prije obnovila zemlja i podmirile humanitarne potrebe, uključivo povratak raseljenih obitelji.

Bush je podsjetio da je SAD već poslao Gruziji oko 30 milijuna dolara humanitarne pomoći, uključivo više od 1200 tona hrane i drugih potrepština koje je dostavila američka vojska.

Također je kazao kako je od više federalnih agencija zatražio da se poveća pomoć za oporavak Gruzije, proširi trgovina i ulaganja, odobre povlastice za uvoz iz Gruzije, da se podupru američke tvrtke koje žele poslovati s Gruzijom, poveća pomorski promet i pomogne drugim mjerama.

"Odgovaramo na ono što smatramo da su hitne potrebe", rekla je državna tajnica Condoleezza Rice, predstavljajući američki paket pomoći Gruziji u State Departmentu.

Paket pomoći SAD-a objelodanjen je uoči dolaska potpredsjednika Dicka Cheneyja u Tbilisi. Taj posjet, koji počinje u četvrtak, treba ojačati potporu ugroženoj Vladi predsjednika Mihaila Saakašvilija, kazali su dužnosnici američke administracije.

MMF je priopćio kako su se njegova misija u Tbilisiju i gruzijska Vlada "načelno sporazumjeli o 18-mjesečnu financijskom paketu vrijednu 750 milijuna dolara".

Stand-by aranžmanom "nastojimo poduprijeti gospodarsku politiku gruzijskih vlasti i pomoći u prevladavanju negativnih gospodarskih i financijskih posljedica nedavna sukoba", priopćio je MMF.

U priopćenju se ocjenjuje kako je snažno reformski orijentirana i zdrava makroekonomska politika ojačala otpornost gruzijskog gospodarstva te da to obećava uspješan oporavak od ratnog šoka.