Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzija: Bivše sovjetske republike podržavaju ulogu Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova šest bivših sovjetskih republika podržali su ulogu Rusije u sukobu s Gruzijom, ali joj se nisu pridružili u priznavanju nezavisnosti dviju gruzijskih separatističkih pokrajina, prenose agencije.

"Ministri podržavaju aktivnu ulogu Ruske Federacije u njezinu radu na miru i suradnji na Kavkazu", stoji u zajedničkoj izjavi ministara Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) koja okuplja uz Moskvu Armeniju, Bjelorusiju, Kirgistan, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Pročitajte i ovo Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat'' Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!"

"Ministri vanjskih poslova ODKB-a vrlo su zabrinuti zbog gruzijskoga pribjegavanja vojnoj sili u Južnoj Osetiji što je uzrokovalo velik broj civilnih žrtava, smrt ruskih vojnika i ozbiljnu humanitarnu katastrofu", dodaje se u dokumentu, kako navodi AFP.

Ministarski sastanak ODKB-a održan je uoči summita organizacije koji će se u petak održati u Moskvi, a na kojemu će Rusija, kako se očekuje, zatražiti punu potporu za svoje djelovanje u Gruziji, piše Reuters.

Izjava zemalja ODKB-a, u kojoj se priznaje aktivna uloga Rusije kao jamca mira na Kavkazu, daje Moskvi snažniju potporu od one koju je dobila od Šangajske organizacije za suradnju. Međutim, ruski saveznici nisu najavili mogućnost da priznaju Južnu Osetiju i Abhaziju.

Ruski ministar Sergej Lavrov rekao je, međutim, da je Moskva uglavnom zadovoljna dokumentom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene