Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmor nije pokvaren

NEDODIRLJIVI GRČKI TURIZAM 'Ovo je magična zemlja, uopće nas ne ometa kriza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi restorani u Grčkoj u ovim trenucima preferiraju plaćanje gotovinom umjesto kreditnim karticama.

Dvije slike Grčke ovih dana obilaze svijet. Jedna je ona zemlja koja godinama svojim pejzažima, poviješću, sjajnim morem i još boljom gastronomijom privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaje bez eura? SLUŽBENO JE Grčka neće MMF-u platiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura Slika nije dostupna Brkić za Dnevnik Nove TV ŠTO ČEKA GRČKU? 'Dugove će vratiti, samo da vjerovnici ne počnu naplaćivati imovinom'

Druga je ona slika Grčke u kojoj prosvjednici na ulicama transparentima govore 'Ne mjerama štednje', a za to se odluče i na referendumu, dok pokraj njih očajni umirovljenici u redovima pred bankomatom čekaju isplatu dnevnog limita. U ovakvim trenucima, kada se o sudbini građana jedne zemlje odlučuje na sastancima s čelnicima eurozone, pitanje je što je s turistima koji su u svemu tome i dalje samo - turisti.

Grčka dobila zadnji rok; EU ima razrađen plan za njezin izlazak

Agencija AP tako javlja da u jeku prijetnje velikog financijskog kolapsa u Grčkoj posjetitelji do ovog trenutka još uvijek ispunjavaju terase restorana, no poduzetnici kažu kako nakon prošlotjednih propalih dogovora mjere manje rezervacija nego inače. Moguće je da će turisti polako 'koračati unazad' u trošenju, ali i zadržavanju u Grčkoj.

'Naše buduće rezervacije opale su za 20 do 30 posto', rekao je Edward Fisher iz Athens Backpackers and Athens Studiosa. On naime uglavnom ugošćuje mlađe turiste, željne lokacija blizu Akropolisa i povoljnijih cijena. Krivi svjetske medije zbog usporenog tržišta, ali smatra i da je ovo samo privremeno stanje zbog grčke 'svevremenosti'.

Grčka u neistraženim vodama: Omiljeni komad plastike postao nepoželjan

'Ima nešto magično u Grčkoj, nešto što zavađa posebna osjetila. Zato ne paničarimo', zaključuje Fisher koji je posao započeo prije 12 godina. I drugi poduzetnici optimistični su po pitanju oporavka. Turizam je jedan od najvažnijih gospodarskih grana za zemlju koja je njime prošle godine zaradila barem 29 milijardi eura, što čini gotovo 17 posto BDP-a.

'Neometano uživamo u odmoru'

Mnogi restorani u Grčkoj u ovim trenucima preferiraju plaćanje gotovinom umjesto kreditnim karticama, a to je rezultat odluke grčke vlade da zatvori banke kako bi ih zaštitila od mogućih masovnih povlačenja novca. Ipak, turisti za AP tvrde - 'većih problema nemamo, i neometano uživamo u svom odmoru'.

'Vidjela sam nekoliko redova kod bankomata, ali ne radi se o velikoj gužvi', kaže odvjetnica Luciane Souza koja je iz Brazila prvi put u Grčkoj. 'Volim ovo mjesto. Nemamo problema kod traženja zabave', rekla je. John Kopari, posjetitelj iz Minnesote, kaže da kriza njega i njegovu obitelj nije stajala ni sekunde dobrog odmora.

Hoće li budući posjetitelji odustati od 'grčkog odmora'?

Najveći su ipak problem budući potencijalni posjetitelji, jer su oni počeli kočiti svoje namjere. Rezervacija je sve manje i svi su nesigurniji u odabiru Grčke kao destinacije. Čeka se kraj pregovora premijera Aleksisa Tsiprasa s čelnicima eurozone.

"Imamo do u detalje razrađen scenarij za Grexit (izlazak) Grčke", upozorio je ranije predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon završetka izvanrednog summita eurozone, koji je bio posvećen Grčkoj.

Dodao je da imaju i razrađen scenarij za humanitarnu pomoć kako bi se sačuvalo dostojanstvo grčkog naroda i prefererirani scenarij ostanka Grčke u eurozoni, ali se zauzvrat od nje očekuje da podnese vjerodostojan plan reformi kako bi mogla dobiti pomoć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene