Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Dogovor EU-a i MMF-a

Grčki premijer pozdravio dogovor, oporba nezadovoljna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Antonis Samaras pozdravio je u utorak dogovor EU-a i MMF-a o smanjenju grčkog duga i isplati međunarodnih zajmova Grčkoj, ali je najveća oporbena stranka odbacila taj dogovor i kritizirala Njemačku jer je spriječila otpisivanje većeg iznosa grčkog duga.

Nakon dvanaest sati pregovaranja, ministri financija eurozone i MMF su se dogovorili da će do 2020. grčki dug, koji iznosi 340 milijardi eura, smanjiti za 40 milijardi eura i tako otvoriti put za deblokadu iduće tranše pomoći iz fonda za potporu eurozone u iznosu od 43,7 milijarda eura.

U prosincu će se isplatiti više od 34 milijarde, a ostatak od gotovo 10 milijarda u tri obroka u prvom tromjesečju 2013., uz uvjet da Grčka provede obećane reforme. "Sve je dobro prošlo", rekao je Samaras novinarima oko 3 sata ujutro. "Sutra počinje novi dan za Grke", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

>> MMF i eurozona se dogovorili o smanjenju grčkog duga
Socijalistički PASOK, druga po veličini stranka u koaliciji, također je pozdravila postignuti dogovor. "Ovo je novi početak koji je trebao zemlji nakon devet mjeseci čekanja", rekao je šef PASOK-a i bivši ministar financija Evangelos Venizelos. "Sada je na nama da to uspije", istaknuo je.

Međutim, oporba je odbacila taj dogovor priopćivši da on nije donio ono što je potrebno kako bi učinio grčki dug održivim. "To je nedovoljno promišljen kompromis, flaster na zjapećoj rani (grčkog) duga", rekao je Dimitris Papadimoulis iz radikalne ljevičarske stranke Syrize, najveće oporbene strane koja vodi u anketama.

Papadimoulis je rekao da je Ateni potrebno otpisivanje 50 posto duga, što je, po njegovim riječima, spriječila njemačka kancelarka Angela Merkel. Grčka, čija je blagajna prazna i koja je nedavno morala donijeti nove mjere štednje, tjednima je nestrpljivo čekala dogovor EU-a i MMF-a o svom dugu koji je bio uvjet za isplatu tranša obećane pomoći koja se mjesecima odgađala.

"(Ovakav dogovor je postignut) pod pritiskom uskogrudne, egoistične, kratkovidne ekonomske politike Merkel, koja škrto čuva svoj novac", kazao je Papadimoulis. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene