Migranti u Grčkoj (Foto: AFP)
Migranti u Grčkoj (Foto: AFP) Foto: Afp

Europa se mora pripremiti na novi val migracija i izbjeglica, upozorio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u razgovoru uoči sastanka Europskog vijeća nakon turske ofenzive u Siriji, prenosi AFP.


Sto dana nakon stupanja na dužnost, Mitsostakis, čija je zemlja ove godine postala glavni migracijski ulaz u Europu, obratio se u srijedu zemljama Europske unije koje odbijaju prihvatiti migrante. "Mora biti posljedica za one koji ne žele sudjelovati u tom zadatku europske solidarnosti", rekao je konzervativni premijer. Pred grčkim parlamentom šef vlade je upozorio da će tražiti "specifične sankcije" za te zemlje, ali nije naveo koje.

Vezani članci We are dying here (Foto: Dnevnik.hr) Zatvara se migrantski kamp Vučjak, migranti ne žele iseliti te poručuju: Možete nas otjerati samo silom Ilegalni migranti (Foto: AFP) Udruge objavile zabrinjavajuće podatke: "Migranti se ilegalno protjeruju iz zemlje u zemlju, nisu pošteđena ni djeca"

S više od 70.000 tražitelja azila u Grčkoj, od kojih gotovo 33.000 na otocima Egejskog mora blizu Turske, Mitsotakis je ocijenio "neprihvatljivim pristupe nekoliko zemalja članica EU-a koje smatraju da to nije njihov problem". "Imamo između 3000 i 4000 maloljetnika bez pratnje u Grčkoj pa bi europske zemlje trebale preuzeti dio tereta", rekao je za AFP.

Tijekom Mitsotakisova prvog sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak, čelnik desničarske stranke Nova demokracija, koji je u srpnju naslijedio ljevičarskog premijera Aleksisa Tsiprasa, obećao je postaviti neizbježno pitanje podjele migranata i naglasio da Grčka ne može sama nositi taj teret. "Suočeni smo s problemom teških razmjera samo prema broju migranata koji su prešli Egejsko more i ako ga usporedimo s podacima od prošlog ljeta", dodao je grčki šef vlade.

U 2019. više od 46.000 migranata je stiglo u Grčku, prema HCR-u, više nego ukupno u Španjolsku, Italiju, Maltu i Cipar. Iako smo daleko od milijun izbjeglica 2015. godine, taj priljev postavlja pitanje prihvata migranata u Grčkoj. Logori na egejskim otocima prenapučeni su i ne mogu podnijeti novi val izazvan turskom ofenzivom na Siriju.

Mitsotakis je oštro osudio turski upad u Siriju jer je stvorio novu nestabilnost koja će izazvati novi migracijski pritisak u Europi. (Hina)