Migranti u Grčkoj (Foto: AFP)
Migranti u Grčkoj (Foto: AFP) Foto: Afp

Grčki parlament usvojio je u noći na petak prijedlog spornog zakona koji postrožuje proceduru dodjeljivanja azila, unatoč kritikama Vijeća Europe i brojnih nevladinih udruga, među kojima i Amnesty Internationala.


Tekst je izglasala vladajuća većina desne Nova Demokracije, a lijevo orijentirane oporbene stranke su upozorile na otežavajuće odredbe za dodjelu azila u Grčkoj.

Vezani članci Tehnologija kojom policija prati migrante - 6 Prvi smo provjerili: Kako funkcionira sustav obrane granice vrijedan šest milijuna eura Žičana ograda (Foto: Dnevnik.hr) Lezbos pod opsadom, a sve bi se moglo preliti i na Hrvatsku: "Po osam sati moramo stajati u redovima za hranu, tuševe, toalet..."

Suočena s rastućim brojem migranata i izbjeglica posljednjih mjeseci, vlada Kirijakosa Micotakisa, na vlasti od srpnja, najavila je da će postrožiti proceduru dodjele azila.

Premijer je u parlamentu u četvrtak navečer istaknuo razliku između izbjeglica i migranata. "Ovaj zakon šalje jasnu poruku onima koji znaju da ne mogu dobiti azil, a ipak krenu u našu zemlju, da će biti vraćeni i izgubiti novac uložen u putovanje", naglasio je.

Tim zakonom se također smanjuje mogućnost žalbi nakon odbijanja azila, produžuje se moguće prisilno zadržavanje tražitelja azila, ograničava koncept "ranjivosti" koji olakšava dobivanje azila. Zakonom se i proširuje popis trećih sigurnih zemalja u koje je moguće vratiti migrante, upozorile su brojne udruge za zaštitu ljudskih prava.

Grčka je je 2019. ponovo postala glavni ulaz za tražitelja azila u Europi, što je iznenadilo vlasti.

Grčka vlada se zalaže za jačanja kontrola na granicama, kao bi se jamčila sigurnost zemlje, i optužuje prethodnu vladu Aleksisa Ciprasa za nepostojanost u tom pitanju. (Hina)