Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčka: Srbiji i ostalim na Balkanu što prije dati status kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyanis predložila je u Bruxellesu na sastanku šefova diplomacija Europske unije da se sa Srbijom odmah, a s Bosnom i Hercegovinom što prije, potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te da se svim zemljama zapadnog Balkana dade kandidatski status do kraja sljedeće godine.

"EU bi sa Srbijom trebala odmah potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a s Bosnom i Hercegovinom što prije", kaže se u dokumentu grčke vlade koji je predstavila ministrica Bakoyanis.

Pročitajte i ovo Screenshot Mračna povijest Opasan predsjednički kandidat: Krvavu prošlost i bliskost s diktatorom pokušava sakriti plesom i simpatičnim videima na društvenim mrežama Andrej Plenković Idu po novi mandat Plenković o Turudiću, Milanoviću, američkim helikopterima, izborima...: "Siguran sam u pobjedu"

"Na prvom mjestu Srbiju, a nakon nje i ostale zemlje koje će imati potpisani SSP, trebalo bi potaknuti da podnesu zahtjev za članstvo. Komisija bi mogla predstaviti avis (mišljenje) o zahtjevu za članstvo u jesen 2008. Na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2008. godine moglo bi se odlučiti o davanju kandidatskog statusa zemljama koje se podnijele aplikaciju", stoji u dokumentu.

Grčka ministrica je rekla da bi se o datumu početka pregovora odlučilo kasnije, ovisno o ispunjenju posebnih mjerila koje bi trebalo postaviti.

Grčka također predlaže da se zemljama zapadnog Balkana pruži perspektiva ulaska u EU bez viza te traži da se za cijelu regiju odobre dodatna financijska sredstva.

"Sazrelo je vrijeme za neke nove hrabre odluke o zapadnom Balkanu", ističe se u dokumentu.

Ministri vanjskih poslova su na svom sastanku u ponedjeljak
raspravljali o pregovorima o konačnom statusu Kosova te o stanju u Bosni i Hercegovini.

O dosadašnjem tijeku kosovskih pregovora koji se vode pod okriljem međunarodne trojke (EU, SAD i Rusija), ministre je izvijestio predstavnik EU-a u trojci, njemački diplomat Wolfgang Ischinger.

U zaključcima je pozdravljena činjenica da su subotnji izbori na Kosovu održani "na miran i uredan način" i u "skladu s međunarodnim i europskim standardima za demokratske izbore".

Izraženo je žaljenje zbog slabog odziva birača i zbog bojkota
kosovskih Srba kao i zbog poziva Beograda kosovskim Srbima da bjkotiraju te izbore.

Vijeće EU-a traži od dviju strana da "pokažu veću fleksibilnost, da pozitivno i konstruktivno odgovaraju na inicijative Trojke te da učine sve što mogu kako bi se postiglo dogovorno rješenje za status Kosova".

Ischinger je prije sastanka s ministrima izjavio da je Trojka
"iscrpila skoro sve moguće opcije" kako bi se pronašlo kompromisno rješenje za Kosovo.

Time je dao naznačiti da nastavak pregovora nakon 10. prosinca, kada Trojka treba podnijeti izviješće glavnom tajniku UN-a, više ne bi imao smisla. Na nastavku pregovora inzistira Srbija i njezina saveznica Rusija.

Budući da dogovorno rješenje između dviju strana nije izgledno, u Europskoj uniji nastoje pridobiti vodstvo kosovskih Albanaca da se ne žure s proglašenjem nezavisnosti, te da korake u tom pravcu koordiniraju s EU-om.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene