Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska kriza

Grčka predsjeda OESS-om u 2009.godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka 1. siječnja preuzima jednogodišnje predsjedanje Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u godini koja će biti obilježena financijskom krizom, a na političkom planu nedavnom krizom u Gruziji.

Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis predstavit će 15. siječnja u sjedištu organizacije u Beču prioritete predsjedanja svoje zemlje koje je već naznačila.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

'Posebnu pozornost posvetit ćemo području Kavkaza i središnje Azije, poglavito nakon krize u Gruziji', izjavila je Bakoyannis u studenomu na forumu veleposlanika i tada najavila da planira niz posjeta Kavkazu čim preuzme mandat.

'Grčko predsjedništvo radit će naporno kako bi se našao način da OESS uzmogne nastaviti svoje aktivnosti u Gruziji u bilo kojem obliku koji bi svima bio prihvatljiv', povjerila je prošlog tjedna Bakoyannis azerskoj novinskoj agenciji Trend.

OESS je odlučio s 1. siječnjem povući misiju iz Gruzije jer se Rusija usprotivila produljenju mandata nakon 31. prosinca 2008. Bakoyannis drži da kavkaska kriza 'može biti prilika za uspostavu nove arhitekture sigurnosti na geopolitičkoj karti Europe koja će voditi računa o proširenju Europske unije, NATO-a i o strateškoj ulozi Rusije', s kojom Atena održava dobre odnose.

Bakoyannis želi poraditi i na zakonskom okviru OESS-a potrebnom kako bi mogao odgovoriti na pojačane potrebe za prisustvom OESS-a u Afganistanu, na Kosovu i u Gruziji.

Atena želi povećati proračun kako bi OESS, u čijem je sastavu 56 država iz Europe, Sjeverne Amerike i središnje Azije, 'dobio sredstva za učinkovitiji rad', no to će biti teže izvedivo s obzirom na svjetsku financijsku krizu.

'Grčka će biti pošteni posrednik koji će sustavno raditi na jačanju uloge OESS-a u sprečavanju i upravljanju krizama', rekla je Bakoyannis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene