Tisak je naziva 'plavim anđelom', ali identitet djevojčice pronađene u romskom kampu, u obitelji koja nije njezina biološka, još uvijek nije poznat.


Odvjetnici romskog para kod kojeg je djevojčica živjela tvrde da ona nije oteta, te da se tu ne radi o trgovini ljudima. 'Radilo se o ženi koja nije mogla zadržati dijete i preko treće osobe ju je povjerila tom paru 2009., nedugo nakon poroda', rekla je odvjetnica.

Tu ženu, stranog državljanstva, sada traže grčke vlasti kako bi potvrdila verziju priče koju je ispričao romski par.

U romskoj obitelji tu četverogodišnjakinju zovu Maria, rekao je predsjednik humanitarne organizacije 'Osmjeh djetetu' Kostas Giannopoulos, kojoj će djevojčica biti povjerena.

Grčke vlasti su Mariju pronašle u srijedu tijekom rutinskog pretresa u romskom kampu u gradu Farsala, u središtu Grčke. DNK analizom utvrđeno je da nije biološko dijete romskog para kod kojeg je pronađena.

Vezani članci Policija, ilustracija U Splitu pronađeno tijelo Pavla Bulja, optuženog za brutalno ubojstvo 16-godišnje Anđele Bešlić Slika nije dostupna Pet dana trajala potraga: Pronađena 13-godišnja djevojčica

>> U romskom naselju pronašli plavokosu djevojčicu, traže se njezini roditelji

Policija je u petak objavila fotografije i računa na suradnju Interpola radi međunarodne potrage u cilju identifikacije. Po policijskom priopćenju, romski par je nekoliko puta mijenjao iskaze o porijeklu djevojčice.

Oni su prijavili to dijete na svoje ime, uz još 14 djece. Policija dovodi u pitanje rođenje troje djece različite dobi tijekom pet mjeseci, između lipnja i studenoga 1993. i još troje između listopada 1994. i veljače 1995.

Djevojčica je još u bolnici na liječničkim pregledima, a potom će biti povjerena udruzi 'Osmjeh djeteta'. Ona govori romski i razumije grčki, precizirala je udruga.

Odvjetnici se nadaju da će stupiti u kontakt s obitelji djeteta prije nego u ponedjeljak počne proces pred sucem u Larissi, u središtu zemlje. Otvorena je i istraga zbog moguće otmice malodobne osobe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook