Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremaju se za pregovore s EU

Grčka dobila vladu nacionalnog jedinstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi konzervativni premijer Antonis Samaras objavio je u četvrtak sastav svoje vlade nacionalnog jedinstva, čija će glavna zadaća biti obnova pregovora s EU-om i MMF-om o mjerama štednje.

Grčka želi "izmijeniti" taj memorandum "ne ugrožavajući europski put zemlje i njezin ostanak u eurozoni", ističe se u inauguracijskoj izjavi te tripartitne vlade u kojoj su zastupljeni konzervativci, socijalisti i umjerena ljevica. Nakon dvomjesečnog političkog vakuuma Grčka, financijski iscrpljena i gospodarski oslabljena, želi dobiti još jednu dvogodišnju odgodu, do 2016., kako bi ozdravila svoje financije, a zatim i paket pomoći s 20 milijarda eura, po više izvora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Tržnica vruća jesen Podivljale cijene i inflacija iznad europskog prosjeka: Kome će Vlada pomoći ususret izbornoj godini?

>> Summit G20: ‘Grčka jest i ostaje u zoni eura’

Samaras (61) je dobio vladu s 38 članova, u kojoj prevladavaju istaknuti političari desničarske Nove demokracije, stranke koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 17. lipnja i koja je dobila desetak od 17 portfelja. Bankar Vasilis Rapanos, ugledni gospodarski stručnjak blizak socijalistima, dobio je najvažnije mjesto ministra financija. Na toj dužnosti će mu pomagati Hristos Staikuras (38), Samarasov blizak suradnik.

Konzervativac Dimitris Avramopoulos obnašat će dužnost ministra vanjskih poslova u toj ekipi u kojoj prevlast ima desnica, a podupiru je socijalisti iz PASOK-a i umjerena ljevica (Dimar). Zadaća reforme državne uprave, koja je presudna u važnom pothvatu modernizacije državnog aparata, povjerena je ljevičaru Antonisu Manitakisu. Ministri financija eurozone sastaju se u četvrtak poslijepodne u Luksemburgu kako bi razgovarali o krizi u Španjolskoj i u Cipru, ali i u Grčkoj.

Grčka je već dobila dva paketa međunarodne pomoći ukupne vrijednosti 347 milijarda eura, do 2015. i izbrisana joj je gotovo trećina duga, oko 107 milijarda eura. To zajedno iznosi koliko i godina i pol njezina BDP-a. Nova vlada će svakako naići na protivljenje oporbene Syrize, radikalne ljevice, koja je na izborima u nedjelju osvojila drugo mjesto, a odbija recepte EU-a i MMF-a.

Europska komisija i euroskupina čestitale su u četvrtak Grčkoj na novoj vladi u kojoj vide znak odlučnosti Atene da ispuni svoje obveze i ostane u eurozoni.

"Sa zadovoljstvom smo primili vijest o formiranju nove grčke vlade", ističe u priopćenju predsjednik europske izvršne vlasti Jose Manuel Barroso.

"Idućih dana trojka (stručnjaci EU-a, Europske središnje banke i MMF-a) vratiti će se u Atenu kako bi razmijenili stajališta s novom vladom i počeli procjenu onoga što je učinjeno i što se još mora učiniti u vezi s važnim reformama koje treba provesti" u zamjenu za pomoć međunarodnih financijaša Grčkoj, rekao je Barroso.

Istaknuvši da je "posebno zadovoljan" zbog "velike parlamentarne potpore" novoj vladi koju predvodi grčki konzervativac Antonis Samaras, Barroso je dodao da "to šalje jasnu poruku o odlučnosti Grčke da ispuni svoje obveze i ostane u eurozoni".

Predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker poželio je pak Samarasu "puno uspjeha u obnašanju" nove dužnosti, istaknuvši svoju "odlučnu spremnost na čvrstu suradnju o europskim i međunarodnim financijskim pitanjima".

Bankar Vasilis Rapanos, ugledan grčki gospodarstvenik blizak socijalistima, imenovan je na najvažniju dužnost ministra financija u novoj grčkoj vladi. Grčka je odmah dala do znanja da kani "izmijeniti" plan štednje, ne "riskirajući" izlazak iz eurozone.

Budući da desnica nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora nema apsolutnu većinu, Samaras i njegovi partneri, socijalist Evangelos Venizelos (PASOK) i Fotis Kouvelis iz Demokratske ljevice (Dimar), dogovorili su se o formiranju koalicijske vlade koja će imati veliku potporu u parlamentu. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene