Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doslovno

Grčka dobila dodatnu sekundu za otplatu duga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka će nepredviđeno dobiti dodatnu sekundu za ispunjenje obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, jer rok za isplatu duga vjerovnicima istječe u utorak u ponoć, a upravo taj dan će se produljiti za jednu sekundu odlukom Pariškog opservatorija koji usklađuje mjerenje vremena na svjetskoj razini.

Tijelo koje se zove Međunarodna služba za Zemljinu rotaciju i referentne sustave (IERS) i koje se brine da super precizni atomski satovi mjere vrijeme potpuno u skladu s vrtnjom Zemlje, nedavno je odlučilo da je ove godine potrebno dodati sekundu kako bi vrijeme i dalje teklo u skladu sa Zemljom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pat situacija traje i dalje Hitne konzultacije u eurozoni, Merkel ne želi čuti za Grčki prijedlog prije referenduma Slika nije dostupna Pritisak sa svih strana Hoće li Grčka zatvoriti vrata banaka građanima?

Ta "stanka" u vremenu za jednu sekundu dogodit će se upravo u utorak u ponoć po GMT-u. "Vrlo iznimno, minuta... će trajati jednu sekundu dulje nego normalno, 61 sekundu umjesto 60", priopćio je Pariški opservatorij.

SLUŽBENO JE Grčka neće MMF-u platiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura

To doslovce znači da Grčka ima još jednu sekundu vremena kako bi ispunila obveze prema vjerovnicima, o čemu se pregovara već mjesecima.

"Da, ali jedna sekunda nije mnogo vremena", izjavio je Sebastien Bize, direktor u opservatoriju. "I na žalost, ne možemo dodati više od sekunde", pojasnio je.

Grčka iznijela novi prijedlog, traži restrukturiranje duga

Grčka je svojim vjerovnicima iznijela novi prijedlog koji se odnosi na dvogodišnje razdoblje u kojemu poziva na restrukturiranje duga, objavljeno je u utorak iz ureda premijera Aleksisa Ciprasa, u, kako se čini, posljednjem pokušaju Atene da riješi dosadašnju bezizlaznu situaciju sa svojim zajmodavcima.

Priopćenje je objavljeno nekoliko sati prije nego što bi Atena trebala platiti ratu kredita Međunarodnome monetarnom fondu. Još nije poznato na koji će način vjerovnici odgovoriti na prijedlog, piše Reuters.

"Grčka vlada iznijela je danas prijedlog o dvogodišnjem sporazumu s Europskim stabilizacijskim mehanizmom kako bi u potpunosti pokrila svoje financijske potrebe i paralelno restrukturirala dug", stoji u priopćenju vlade.

"Grčka ostaje za pregovaračkim stolom", stoji u priopćenju te se dodaje da će Atena uvijek tražiti "dugoročno rješenje problema koje će joj omogućiti ostanak u eurozoni".

Čelnik euroskupine Jeroen Dijsselbloem iznenada je otkazao gostovanje na nizozemskoj RTL televizji navodeći "hitne obveze", prenosi Reuters.

U tijeku su napori da se s Grčkom u posljednji trenutak postigne dogovor

Između Atene i Bruxellesa u tijeku su kontakti kojima je cilj u posljednji trenutak postići sporazum o grčkom dugu, rekao je jedan grčki dužnosnik, a njemačka kancelarka Angela Merkel istodobno je izjavila da ona ne zna ništa o novo europskoj ponudi Grčkoj.

U tijeku su kontakti u cilju postizanja sporazuma u posljednji trenutak, izjavio je jedan grčki dužnosnik, nekoliko sati prije isteka roka. "Postoje inicijative", rekao je, ne govoreći o detaljima.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je još jednu ponudu Ateni u pokušaju da se postigne sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. lipnja, potvrdili su u utorak ujutro izvori iz EU-a i grčke vlade. Prema toj ponudi, predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras trebao bi u utorak poslati pisani pristanak na najnovije uvjete, na vrijeme da se sazove hitan sastanak ministara financija eurozone. Isto tako Cipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.

Premda ne postoje naznake da bi Cipras prihvatio Junckerov prijedlog i u ponedjeljak je rečeno da će Cipras na referendumu zaokružiti "ne", jedan vladin dužnosnik u Ateni izjavio je u utorak poslije podne da je Cipras u utorak razgovarao telefonom s Junckerom i čelnikom Europske središnje banke Mariom Draghijem.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u međuvremenu nije podržala optimizam glede mogućeg dogovora u posljednji trenutak. "Program istječe točno u ponoć po srednjoeuropskom vremenu. I nisu mi poznate nikakve naznake o nečemu drugome", rekla je Merkel u Berlinu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom kosovske vlade Isom Mustafom.

"Neovisno o tome, jasno je da nećemo zatvoriti komunikacijske kanale noćas nakon ponoći ... to znači da ostaju otvorena vrata za razgovore, ali ne mogu reći ništa osim toga", dodala je njemačka kancelarka.

Upitana zna li išta o Junckerovoj ponudi Grčkoj, Merkel je rekla: "Sve što znam jest da je komisija dala posljednju punudu u prošli petak". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene