Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najskuplji na svijetu

Gram ovog materijala košta preko milijardu kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi 'hi-tech' materijal ima cijenu od 1,06 milijardi kuna po gramu.

Najskuplji materijal na Zemlji proizvodi laboratorij na Sveučilištu Oxford i njegova cijena iznosi 1.06 milijardi kuna po gramu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Motiv nepoznat Detalji krvoprolića u američkoj školi: Učenik (15) ubio troje i ranio osam osoba - "Sve je trajalo svega pet minuta" Vulkan Agung na Baliju (Foto: AFP) Pepeo koji pokriva kontinente Rijetko spominjana prijetnja: Vulkanske supererupcije češće su nego što se mislilo

Designer Carbon Materials proizvodi takozvane endohedralne fulerene, odnosno kaveze koje čine atomi ugljika u kojima se nalaze atomi dušika, prenosi Telegraph.

Taj se materijal koristi za izradu malih i prenosivih atomskih satova, najpreciznijih mjerača vremena na svjetu, te mogu GPS sustav navigacije u automobilu učiniti preciznim na otklon od tek jednog milimetra.

"Zamislite minijaturni atomski sat kojeg možete nositi u svojem mobitelu. to je nova revolucija za mobitele", ističe dr. Kyriakos Porfyrakis (45), znanstvenik i stručnjak za nanomaterijale, koji radi na proizvodnji enohedralnih fulerena još od 2001. godine.

Taj materijal čini kavez od 60 atoma ugljika, unutar kojeg se nalazi atom dušika. Nedavno je pala i prva prodaja tog materijala po cijeni od preko 22.000 kuna.

Atomski satovi su trenutno veličine jedne osrednje sobe, a pomoću ove tehnologije, odjednom bi ih se moglo smjestiti na sićušan čip, za usporedbu. isto tako, trenutni GPS sustavi nisu baš pouzdani za autonomne automobile, jer imaju otklon unutar dva metra, no ovaj materijal unaprijedio bi GPS otklon na svega jedan milimetar, što je gotovo zanemarivo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene