Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi 'hi-tech' materijal ima cijenu od 1,06 milijardi kuna po gramu.


Najskuplji materijal na Zemlji proizvodi laboratorij na Sveučilištu Oxford i njegova cijena iznosi 1.06 milijardi kuna po gramu.

Vezani članci Slika nije dostupna Šesto masovno izumiranje vrsta moglo bi se dogoditi do 2100. godine Slika nije dostupna NIJE TRIK, ALI IZGLEDA MAGIČNO Znate li o čemu se radi?

Designer Carbon Materials proizvodi takozvane endohedralne fulerene, odnosno kaveze koje čine atomi ugljika u kojima se nalaze atomi dušika, prenosi Telegraph.

Taj se materijal koristi za izradu malih i prenosivih atomskih satova, najpreciznijih mjerača vremena na svjetu, te mogu GPS sustav navigacije u automobilu učiniti preciznim na otklon od tek jednog milimetra.

"Zamislite minijaturni atomski sat kojeg možete nositi u svojem mobitelu. to je nova revolucija za mobitele", ističe dr. Kyriakos Porfyrakis (45), znanstvenik i stručnjak za nanomaterijale, koji radi na proizvodnji enohedralnih fulerena još od 2001. godine.

Taj materijal čini kavez od 60 atoma ugljika, unutar kojeg se nalazi atom dušika. Nedavno je pala i prva prodaja tog materijala po cijeni od preko 22.000 kuna.

Atomski satovi su trenutno veličine jedne osrednje sobe, a pomoću ove tehnologije, odjednom bi ih se moglo smjestiti na sićušan čip, za usporedbu. isto tako, trenutni GPS sustavi nisu baš pouzdani za autonomne automobile, jer imaju otklon unutar dva metra, no ovaj materijal unaprijedio bi GPS otklon na svega jedan milimetar, što je gotovo zanemarivo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook