Migranti,ilustracija (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Migranti,ilustracija (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić optužio je u srijedu hrvatsku policiju da protuzakonito ulazi u Bosnu i Hercegovinu na području Unsko-sanske županije te da tamo dovozi ilegalne migrante koje zatekne na svom teritoriju, a koji su prije toga nekako uspjeli prijeći međudržavnu granicu.


Istodobno, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u srijedu je upozorio kako se BiH ne može sama nositi s ilegalnim migracijama te da se u rješavanje problema mora uključiti Europska unija.

Vezani članci General Turalija smijenjen zbog droge u vojsci - 5 Zbog droge u Hrvatskoj vojsci pale i prve smjene: Dužnosti razriješen brigadni general Perica Turalija, no hoće li to biti sve? cijepljenje - 2 Medicinska sestra greškom cijepila osam osoba pogrešnim cjepivom - umjesto onoga protiv korone, dala im je cjepivo protiv gripe

Šuhret Fazlić tvrdnje vezane za postupanje hrvatske policije iznio je na sjednici Gradskog vijeća Bihaća na kojoj je tema bila migrantska kriza, čije posljedice najviše osjeća ovaj dio BiH.

"Nemojte da nam hrvatska policija svaki dan dovodi 30, 40, 100 migranta, vraća ih mimo službenog graničnog prelaza. Mene vrijeđa kao Bosanca da netko može iz druge države ući na teritorij BIH i ponašati se (kako želi) po njoj bez obzira na to koliko to bila prijateljska država. U BiH ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać", izjavio je Fazlić.

Gradonačelnik Bihaća tvrdi kako se na sličan način ponaša i policija Republike Srpske, koja sve migrante koje pronađe na teritoriju tog entiteta odmah privodi i predaje Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, a ona ih opet automatski šalje ka Bihaću.

"Država BiH mora na to utjecati i to rješavati"

Gradsko vijeće Bihaća usvojilo je zaključak kojim traži hitno očitovanje Predsjedništva BiH o ilegalnim migracijama i poduzimanje mjera kojima bi se učinkovito kontrolirala migrantska kriza.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik gotovo je istodobno u Istočnom Sarajevu u izjavi novinarima ustvrdio da BiH nije u stanju nositi se s ilegalnim migracijama i skrbiti za sve one koji pokušavaju otići na Zapad te je kazao kako je to problem za koji bi odgovornost morala preuzeti Europska unija.

Njegovo je tumačenje kako najveću odgovornost za eskalaciju migrantske krize u prošloj godini snosi dosadašnja vlast u BiH koja je i dalje u tehničkom mandatu, ali stanje dodatno otežava činjenica da nova vlast još nije formirana na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

"BiH se pokazala nesposobnom braniti svoj prostor, a mogla je to učiniti. Svjestan sam da i u drugim zemljama postoji takav problem, ali ovdje on može ugroziti političku i unutarnu stabilnost", kazao je Dodik. (Hina)