Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahladnjenje odnosa

Gradonačelnik Beograda odbio primiti hrvatskog veleposlanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u Srbiji u odlasku, Tonči Staničić, u Subotici je kazao kako ga je gradonačelnik Beograda odbio primiti u oproštajni posjet, ali kako osim toga ozbiljnih zapreka u komunikaciji i suradnji s državnim tijelima Srbije nema.

'To je sasvim sigurno posljedica zahlađivanja odnosa između Hrvatske i Srbije, ali ta je posljedica više smiješna nego tragična', izjavio je Staničić u razgovoru s pripadnicima hrvatske manjine u Vojvodini.

Pročitajte i ovo Gary Koren Šokantne snimke Izraelski veleposlanik pokazao novinarima snimke brutalnog Hamasova iživljavanja nad žrtvama: "Ne borimo se protiv Palestinaca, nego protiv terorista" Slika nije dostupna Upozorenje predsjednice Federacije BiH: 'Stanje u BiH neprihvatljivo je za Hrvate'

Gradonačelnik Beograda je od kolovoza ove godine Dragan Đilas, pripadnik Demokratske stranke.

Odlazeći veleposlanik Hrvatske u Srbiji poručio je pripadnicima hrvatske manjine da ostanu mirni, jer je i ranije bilo situacija kada se u odnosima dviju država išlo 'dva koraka nazad, jedan naprijed' i da nema posebnog razloga za zabrinutost'.

'Mi cijenimo da su uzroci ovoga što se događa više unutarnje političke prirode. Stvarne probleme u bilateralnim odnosima mi ne vidimo i zato se i nastojimo pozitivno orijentirati i biti konstruktivni', rekao je Staničić, koji je u Subotici predstavio svoje fotografije u sklopu izložbe pod nazivom 'Onako. Usput...' 

Veleposlanika je, u pratnji generalne konzulice Ljerke Alajbeg, u oproštajni posjet primio gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Tonči Staničić je tijekom boravka u Subotici bio gost javne rasprave o nacrtu novoga Zakona o nacionalnim vijećima koju je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće.

Gost toga skupa bio je i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić koji je pripadnicima hrvatske manjine poručio da su državna tijela spremna reagirati na eventualne incidente i pojavu antihrvatskoga raspoloženja.

'Jer naprosto pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji su naši građani i nema načina da ih drukčije promatramo. Kao što posvećujemo pozornost drugim nacionalnim zajednicama u višenacionalnim sredinama, posebno ćemo se starati da do bilo kakvih incidenata ne dođe', naveo je Čiplić.

On je dodao kako smatra da su hrvatska manjina u Srbiji i srpska u Hrvatskoj most suradnje među dvjema državama.

Ministar Čiplić zbog, kako je rekao, neplaniranih obveza u Beogradu nije uspio stići na početak rasprave kada je skupu prisustvovao veleposlanik Tonči Staničić, pa se tako srbijanski ministar i hrvatski veleposlanik nisu susreli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene