Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 posto stanovništva

Građani BiH ne odriču se oružja, čak 340.000 komada u privatnom posjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak deset posto građana Bosne i Hercegovine posjeduje oružje za koje ima potrebne dozvole no procjene su kako je gotovo isti postotak onih koji oružje nikada nisu prijavili te ga posjeduju nezakonito, proistječe iz podataka što su ih u srijedu u Sarajevu objavili predstavnici različitih policijskih agencija koje djeluju u toj zemlji.

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj kako bi predstavili ovogodišnje rezultate u uništavanju prikupljenog nelegalnog oružja objavili su kako je u BiH u ovom trenutku zakonito registrirano nešto više od 341.000 komada različitog oružja u privatnom posjedu.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

Iako je broj stanovnika u Republici Srpskoj za milijun manji nego što ih ima Federacija BiH policijske evidencije pokazuju kako je gotovo identična količina registriranog naoružanja u obadva entiteta.

Na 2,2 milijuna stanovnika u Federaciji BiH tako je registrano 168.548 komada oružja dok ih 1,2 milijuna stanovnika RS ima čak i nešto više odnosno 168.550.

Još oko 4.200 komada oruja registrirano je u distriktu Brčko.

No zabrinjavajuće su procjene međunarodnih organizacija, posebice agencija Ujeidnjenih naroda, kako se u kućanstvima u BiH i dva desetljeća nakon rata skriva ogromna količina ilegalnog oružja.

Procjene su kako je u pitanju između 150 do čak 750 tisuća komada različitog oružja.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za opću i graničnu sigurnost Ermin Pešto, ujedno predsjedatelj Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW), kazao je novinarima kako je tijekom ove godine uništeno oko deset tisuća komada oružja koje je zaplijenjeno kao nezakonito ili su ga pak građani sami predali.

U BiH je trenutačno na snazi čak dvanaest zakona o oružju a samo njih devet usklađeno je s odgovarajućim smjernicama koje su na snazi u državama Euripske unije. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene