Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvuči nevjerojatno

Ovo je grad koji ima i više novca nego mu je potrebno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan grad od 100.000 stanovnika prije devet godina cijelu je svoju upravu privatizirao. Sada ne samo da imaju dovoljno novca za ulaganje, već i za 'stavljanje na stranu'.

Grad Sandy Springs koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Georgia na prvi pogled djeluje kao bilo koji drugi grad u Americi, s uređenim parkovima, novim cestama i modernim zgradama.

Pročitajte i ovo Turkmenistan Za 73.000 stanovnika Dragi naš vođo, napravit ćemo grad tebi u čast: Potrošit će 5 milijardi dolara na megalomanski projekt nazvan po moćniku Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 15 Nemar, a ne tragedija? Nakon željezničke nesreće izbili prosvjedi u Ateni: ''Da se zločin ne zataška, moramo biti glas mrtvih!''

Međutim, ono što ga čini drugačijim jest to da su od 2005. godine, gotovo sve funkcije gradske uprave prepuštene privatnoj kompaniji, piše ISIL.

Sve gradske funkcije osim policije i vatrogasaca u Sandy Springsu prepuštene su, u Hrvatskoj omraženom - 'outsourcingu'.

Stipić: Protiv 'outsourcinga' prikupljeno 428.548 potpisa

Vrlo je efikasno outsorucing u Sandy Springsu zadužen za brigu o infrastrukturi, ali i za isplatu mirovina koja se znatno razlikuje od ostatka SAD-a. Nema zaostataka u rješavanju zahtjeva za razne dozvole koje izdaje grad. Ako neka usluga ne pruži dovoljno dobre rezultate za grad, ugovor tvrci koja je obavljala posao se otkazuje i unajmljuje se druga tvrtka.

Prepustivši kontrolu privatnom sektoru, grad je uštedio mnogo novca, a umjesto 828 zaposlenih u upravi, sustav bez problema funkcionira i sa 471 radnikom od kojih je samo osmero zaposleno na puno radno vrijeme. Sandy Springsom se posluje tako da imaju poveći plus u gradskom proračunu.

'Tijekom svakog budžetskog ciklusa odvajamo 25 posto prihoda u rezerve. Tijekom prvih godina uložili smo više od 185 milijuna dolara u velike promjene infrastrukture, a sada možemo i uštedjeti', objašnjava Sharon Kraun iz gradskog odjela za odnose s javnošću.

Tijekom ulaganja u infrastrukturu popravljeno je 236 kilometara ceste, postavljeno 50 kilometara pločnika te se radilo na 874 projekata vezanih uz vodu.

Osobe koje ondje dođu živjeti obično ni ne znaju da je grad privatiziran, budući da ne postoji nijedan oglas koji prikazuje loga firme koje rade za grad, a stanovnici kažu da su prezadovoljni.

Svaki put kada je nekome potrebna pomoć ili informacija u vezi sa gradom, može nazvati informacijski centar u bilo koje doba dana ili noći. Javit će mu se ljubazni operater, koji ima pristup kamerama raspoređenim po ulicama, i odgovoriti na pitanje. Informacijska služba zaprimi oko 6.000 poziva mjesečno.

'Ljudima se sviđa smjer u kojem se grad razvija. Pojedinci koji ovdje žive i rade, zadovoljni su uslugama koje im se tu pružaju', kaže Sharon Kraun.

Da su građani zadovoljni ovakvim pristupom vođenju grada pokazuje i podatak da je u izborima za gradonačelnika premoćno pobijedio upravo onaj kandidat koji je tijekom izborne kampanje zagovarao da će grad ostati privatiziran.

I mnogi drugi gradovi razmatraju o prebacivanju na sustav kakav ga ima Sandy Sprigs. Jedan od glavnih arhitekata pokreta prebacivanja funkcija gradova u privatne ruke je Oliver Porter. 'Sve me više pitaju za savjet o ovom modelu', kaže Oliver te dodaje da nekoliko gradova u Velikoj Britaniji, Japanu, Islandu i latinskoj Americi razmatraju model privatizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene