Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko 40 tisuća ljudi

Gotovo 90 posto žrtava u Siriji ubijeno je 2012.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Siriji je samo 2012. ubijeno oko 40 tisuća ljudi, gotovo 90 posto od ukupno 45 tisuća žrtava pobune protiv režima predsjednika Bashara al-Assada koja je počela u ožujku 2011. i prerasla u građanski rat, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Tijekom godine na izmaku u Siriji su ubijene 39.362 osobe, od kojih su najmanje 28.113 bili civili, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji civilima smatra i osobe koje su se latile oružja kako bi se borile protiv režima.

Tijekom 2012. ubijena su 9.482 vojnika i 1040 dezertera, ističe opservatorij, čije je sjedište u Velikoj Britaniji i koji podatke prikuplja iz velike mreže pripadnika pokreta otpora i bolničkih izvora diljem Sirije.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Iznimno velik broj djece stradava u bombardiranjima u Siriji (Foto: AFP) - 7 ''Pakao na zemlji'' Silovit napad na enklavu kod Damaska: Ubijeno 500 ljudi, među njima 121 dijete

>> Erdogan izbjeglicama: Sirija se sprema za sveti preporod

"Tim brojkama treba pridodati 727 ubijenih osoba kojima se nije mogao utvrditi identitet", kazao je ravnatelj Opservatorija Rami Abdel Rahmane.

"Vojska je 2012. koristila sve vrste teškog naoružanja i zrakoplovstvo, što može objasniti nagli porast broja poginulih", koji trenutačno iznosi oko tisuću na tjedan, rekao je.

Iznesene brojke ne obuhvaćaju nestale zatočenike ni pripadnike prorežimske milicije "šabiha", ali ni strane borce čijua se pogibija objavljuje u zemljama iz kojih dolaze. Kad bi se zbrojile sve te kategorije, ukupan broj mrtvih mogao bi biti veći od 100 tisuća, napomenuo je Rahmane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene