Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska je ukinula seksistički termin 'gospođica' iz svih službenih dokumenata jer sugerira da je žena slobodna.


Premijer Francois Fillon rekao je da riječ gospođica diskriminira žene budući da ih se time zapravo pita jesu li udane, piše Daily Mail. Također je zabranio frazu djevojačko prezime jer je arhaična i ima konotacije djevičanstva. U pobjedi francuskih feministica, promjena je započeta službenim dekretom koji je poslan ministarstvima i regionalnim vlastima.

Vezani članci Publika na koncertu, ilustracija - 1 Rock prodrmao Pariz: Pet tisuća ljudi na koncertu sudjelovalo u velikom eksperimentu Neispravni umetci za grudi - 3 Više od 2500 žena podiglo tužbu: Sud žrtvama neispravnih umetaka za grudi odredio odštetu

Od sada će se umjesto gospođica za sve žene koristiti termin gospođa jer ne otkriva bračni status. Djevojačko prezime zamijenit će se 'obiteljskim prezimenom', odnosno prezimenom kojim se dotična gospođa koristi.

>> EU zabranila oslovljavanje s 'Gospođa' i 'Gospođica'

Ali promjene će stupiti na snagu postepeno jer je sada potrebno promijeniti svu papirologiju na kojoj još uvijek piše termin 'gospođica', a ekonomski razlozi ne dopuštaju da se to učini u kratkom roku.

Ovaj je potez pozdravila feministička grupa Osez le Feminisme i Les Chiennes de Garde, koje su kazale da su sada žene terminologijom tog tipa izjednačene s muškarcima.

'Muškarce se ne pita jesu li vjenčani kada žele kreditnu karticu ili mobilni telefon, ili platiti porez', rekla je Julie Muret, glasnogovornica skupine Dare Feminism. Sada su feministice pozvale i privatne kompanije i organizacije da učine isto.