Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Priveden pa pušten

Gradonačelnik Ljubljane Janković: Policija je bila korektna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki korupcijski skandal trese susjednu Sloveniju. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković priveden je, a u međuvremenu i pušten. Pritvor je napustio i jedan od dvojice njegovih uhićenih sinova.

Zorana Jankovića, te njegove sinove Juru i Damijana,  jutros je privela policija na informativne razgovore, a u međuvremenu su pušteni svi osim jednog od sinova koji je i dalje u policiji.

Pročitajte i ovo Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub? Ilustracija Krađa u susjedstvu Iz termoelektrane nestalo 100 tona bakra: "Shvatili su da pumpa ne radi jer više nema kabela"

Naime, u okviru istrage započete rano jutros policija je provela 23 kućne pretrage, među ostalim i u Jankovićevoj kući u Ljubljani, te u tvrtkama povezanim s poduzećima u njegovu vlasništvu i vlasništvu njegovih sinova, a zadržani su još i nekadašnja financijska direktorica Mercatora Jadranka Dakić, direktor Grepa Uroš Ugrin i vlasnik tvrtke Energoplan Zlatko Sraka.

Prilikom pretresa Jankovićeva ureda policija je zaplijenila nekoliko računala i jedan iPad, a u kući računalo njegove supruge te su, po Jankovićevim riječima, odnijeli dokumentaciju vezanu uz gradnju sportsko-trgovačkog centra Stožice

Pretraga se odvijala na još 21 lokaciji u Ljubljani, a zapečaćeni su i uredi gradske uprave zbog čega zaposlenici nisu mogli na svoja radnja mjesta, piše 24ur.com.

Kriminalisti prikupljaju dokaze zbog sumnje u više kaznenih djela s područja gospodarskog kriminala i korupcije. Šest osoba oduzeta je sloboda.

>> Slovenija: Janković pozvao na ostavku parlamentarca s plagiranim magisterijem

Prema neslužbenim podacima koje prenose mediji, Jankovića se na temelju prijave porezne uprave sumnjiči za korupciju i nanošenje štete društvu, odnosno za pretakanje novca ljubljanske općine na privatne tvrtke s kojim su povezani on i njegovi sinovi.

Pomoćnik ravnatelja odjela policije za istraživanje gospodarskog kriminala Robert Črepinko izjavio je da je današnja istraga vezana na 'utvrđivanje nezakonitosti financijskih tokova u vrijednosti više desetaka milijuna eura'.

Navodno je riječ o transakcijama izvršenim u poslovima prilikom gradnje sportskog centra Stožice koji je sagrađen u javno-privatnom partnerstvu ljubljanske općine i privatne tvrtke Grep, ali i sumnjivim promjenama urbanističkih planova nad zemljištem u vlasništvu Jankovićevih tvrtki.

Predsjednik zastupničkog kluba Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija (PS) Janko Moederndorfer izjavio je da ne želi komentirati moguću političku pozadinu slučaja, ali da vjeruje Jankoviću koji niječe prekršaje, te da je čudno što je do istrage i kućnih pretresa došlo upravo u vrijeme kad je premijer Janez Janša izvan Slovenije, a parlament raspravlja o važnim zakonima poput zakona o sanaciji banaka i zakona o zlatnom fiskalnom pravilu, gdje vodeća oporbena stranka ima različita gledišta u odnosu na vladu.

Janković je ljubljanski gradonačelnik od 2006. godine, a lani je njegova novoosnovana stranka Pozitivna Slovenija (PS) osvojila najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima. Janković je prije dolaska na mjesto gradonačelnika bio direktor robnog lanca Mercator.

(Hina/M.D.C)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene