Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažni magistar prava?

Slovenija: Janković pozvao na ostavku parlamentarca s plagiranim magisterijem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković pozvao je Boruta Ambrožiča, parlamentarnog zastupnika svoje stranke Pozitivna Slovenija da podnese ostavku.

'On ima dvije mogućnosti: ili će sam odstupiti i tako pokazati visok moralni stav ili će se o tome idući utorak izjasniti vrh naše stranke', rekao je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković na konferenciji za novinare.

Mediji su prošlog tjedna objavili da 42-godišnji magistar prava Ambrožič, kojega je Janković prošle godine visoko uvrstio na kandidatsku listu svoje stranke koja je na prijevremenim parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova, do magisterija došao plagiranjem jedne starije diplomske radnje.

>>
Financijal Times: Slovenija ponovno igra kratkovidnu igru ucjene s Hrvatskom

Da je Ambrožičev magisterij tekstom i glavnim tezama skoro identičan diplomskom radu jedne pravnice koja je diplomirala na Pravnom fakultetu u Ljubljani potvrdila je analiza mariborskog fakulteta za računarstvo.

Ambrožič inače negira da je njegov magistarski rad plagijat i tvrdi da je prilikom analize došlo do 'nemilih pogrešaka' iako na fakultetu tvrde da su magisterij analizirali posebnim računalnim programom specijaliziranim za otkrivanje plagijata i da je 95 posto njegova magisterija prepisano.

>> Slovenski socijaldemokrati protiv zaoštravanja odnosa s Hrvatskom

Ukoliko ne posluša Jankovića i ne vrati svoj zastupnički mandat, Ambrožiča bi stranka isključila iz članstva, ali bi mogao djelovati kao nezavisni zastupnik jer se mandat dobiven na izborima u Sloveniji zastupniku protiv njegove volje može oduzeti samo u slučaju da je osuđen na pravnomoćnu zatvorsku kaznu.

Od početka ove godine nekoliko je zastupnika slovenskog parlamenta došlo u sukob sa svojim strankama nakon što je objavljeno da su falsificirali potvrde o svojoj školskoj spremi ili ispitima, da su surađivali s nekadašnjom policijom u vrijeme komunizma ili da izbjegavaju podmiriti obveze svojih tvrtki koje su imali prije dolaska u parlament, no nijedan se nije odlučio na ostavku. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene