Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međugorje je danas središte više od 100.000 hodočasnika iz svih krajeva svijeta. Došli su obilježiti 30 godina od navodnih Gospinih ukazanja. Od prošle godine fenomen istražuje i službeno vatikansko povjerenstvo, a šestero vidjelaca i danas tvrdi da im se međugorska 'Kraljica mira' ukazuje i šalje poruke. Razgovarali smo s jednim od njih.


U ovih 30 godina nije prošao dan, kaže vidjelac Ivan Dragičević, da se nije zapitao zašto baš ja. 'Ja se sjećam dobro. Na jednom ukazanju bio sam s njom sam i tada sam je pitao: 'Majko zašto baš ja, zašto si baš mene izabrala?' Ona se nasmijala tako slatko i kazala: 'Drago dijete, znaš, ja uvijek ne tražim najbolje', ispričao je vidjelac.

Vezani članci Slika nije dostupna Trideset i tri godine Gospinih ukazanja u Međugorju Slika nije dostupna Međugorje slavi 31. obljetnicu ukazanja Gospe

1981. je imao 16 godina. Prisjetio se dana kada su tri djevojke njega i prijatelja pozvale da vidi čudo. 'Kada smo došli do njih Vicka se okrenula prema brdu i rukom pokazala - pogledajte gore. Ja sam tri puta pogledao i vidio sam prelijepi Gospin lik. Moj pogled nije trajao više od 5 do 10 sekundi. Čim sam to vidio odmah sam pobjegao kući. Mislim da me nitko nije mogao stići', ispričao je g. Dragičević kako je sve počelo.

Uslijedila je, kaže, noć straha i pitanja. A sutradan su se ponovno vratili na isto mjesto. 'Spontano, polako smo se penjali na brdo zajedno s ljudima i prije nego smo došli do tog mjesta, možda 20 metara, Gospa nas je već čekala držeći malog Isusa u naručju. Lebdila je na oblaku s krunom od zvijezda, nasmijana i mahala nam da priđemo bliže. Ja taj dan nikada neću zaboraviti u svom životu. U tom trenutku ja sam mislio opet pobjeći, ali nešto je bilo jače od mene'. 

Gospa je na njih položila ruke i rekla prve riječi. 'Draga djeco, ja sam s vama, ja sam vaša majka. Ne bojte se ničega, ja ću vas zaštititi, ja ću vam pomoći, ja ću vas voditi'.

Život mu se potpuno promijenio, '80.-e nisu, kaže, bile lagane godine u bivšoj državi.'Bilo je trenutaka kad su mnoge komisije dolazile. Mnoge smo stvari ponavljali i po nekoliko puta, međutim željeli smo izaći u susret, zato što je to Crkva želila'.

I sada je spreman na zahtjeve Vatikana, no o tome puno ne govori.'Najveći znak ukazanja za mene jest jedna duhovna obnova danas svijeta i čovječanstva. I to je ono najbitnije, da su se ljudi vratili Bogu'.

A potvrdio je to i dolazak 100.000 vjernika iz cijelog svijeta. Istraga vatikanske komisije sigurno će potrajati, no međugorsko čudo već je priznato u srcima tih vjernika.