Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov optužio je danas Zapad da zaobilazeći rezolucije UN-a u pitanju Kosova stvara "opasan" i "eksplozivan" presedan za Europu.


"Stvoren je opasan presedan za međunarodno pravo i sigurnost, presedan koji može učiniti eksplozivnom situaciju u nekoliko područja na svijetu", ocijenio je Gorbačov u članku objavljenom u dnevniku Rosijskaja Gazeta.

Vezani članci Kriza na Kosovu - 1 Četvrti dan prosvjeda kosovskih Srba: Podigli šatore, stigla im i drva za grijanje Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rastu napetosti: Kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i blokiraju promet

Bivši sovjetski predsjednik izrazio je žaljenje što Europska unija i NATO u pitanju Kosova žele zaobići Vijeće sigurnosti UN-a.

"To je nečuvena odluka, bez temelja u političkom pogledu, a da ne govorimo o moralu", dodao je.

Rusija je tradicionalan saveznik Srbije i protivi se neovisnosti
Kosova, koju bi kosovski Albanci trebali proglasiti početkom iduće godine.

Srbijanski parlament protivi se namjeri Europske unije da pošalje civilnu misiju na Kosovo koja bi trebala zamijeniti UN smatrajući da bi odluku o tome prethodno trebalo donijeti Vijeće sigurnosti UN-a.

Moskva međutim prijeti vetom ako Vijeće sigurnosti UN-a pokuša podržati neovisnost Kosova.