Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gorbačov: 'Neovisno Kosovo bilo bi opasan presedan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov optužio je danas Zapad da zaobilazeći rezolucije UN-a u pitanju Kosova stvara "opasan" i "eksplozivan" presedan za Europu.

"Stvoren je opasan presedan za međunarodno pravo i sigurnost, presedan koji može učiniti eksplozivnom situaciju u nekoliko područja na svijetu", ocijenio je Gorbačov u članku objavljenom u dnevniku Rosijskaja Gazeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Bivši sovjetski predsjednik izrazio je žaljenje što Europska unija i NATO u pitanju Kosova žele zaobići Vijeće sigurnosti UN-a.

"To je nečuvena odluka, bez temelja u političkom pogledu, a da ne govorimo o moralu", dodao je.

Rusija je tradicionalan saveznik Srbije i protivi se neovisnosti
Kosova, koju bi kosovski Albanci trebali proglasiti početkom iduće godine.

Srbijanski parlament protivi se namjeri Europske unije da pošalje civilnu misiju na Kosovo koja bi trebala zamijeniti UN smatrajući da bi odluku o tome prethodno trebalo donijeti Vijeće sigurnosti UN-a.

Moskva međutim prijeti vetom ako Vijeće sigurnosti UN-a pokuša podržati neovisnost Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene