Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji čelnik SSSR-a

VIDEO Mijenjao je povijest, ali i snimio reklamu za poznati lanac brze prehrane: "Živio Gorbačov!"

Gorbačov u reklami
Gorbačov u reklami Youtube
Aktualno Galerija Gorbačov u reklami Gorbačov u reklami Foto: Youtube Mihail Gorbačov Mihail Gorbačov Foto: Afp Mihail Gorbačov Mihail Gorbačov Foto: Afp Mihael Gorbačov Mihael Gorbačov Foto: Afp +0 Mihail Gorbačov Galerija 1/5 >>
Čvrsti reformator i posljednji čelnik SSSR-a, Mihail Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, nakon odlaska iz Kremlja postao je prvi politički čelnik u suvremenoj ruskoj povijesti koji je nakon godina na vlasti imao aktivnu javnu ulogu.

Ruski carevi i sovjetski vladari stoljećima su obnašali dužnost do svoje smrti ili su ostatak života proveli u diskreciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON DUGE BOLESTI U 92. godini preminuo Mihail Gorbačov, nekadašnji lider Sovjetskog Saveza i čovjek koji je okončao Hladni rat Slika nije dostupna Pozvao Putina i Bidena da se sastanu Gorbačov poručio EU i Rusiji da se ne boje pregovora: ''Moramo shvatiti da smo svi Europljani''

Mihail Gorbačov gotovo 30 godina krčio je svoj vlastiti postsovjetski put.

Zapadne reklame

Gorbačov se pojavio u nekoliko reklamnih kampanja za zapadne robne marke kako bi prikupio novac za svoju zakladu, protivno savjetima njemu bliskih ljudi.

Njegovo najupečatljivije pojavljivanje je reklama za Pizza Hut u kojoj bivši predsjednik prelazi Crveni trg kako bi ušao u restoran poznatog američkog brenda. Tamo se žestoko raspravlja o naslijeđu Gorbačova, ali naposljetku pozdravljaju činjenicu da je on "doveo Pizza Hut u Rusiju".

Godine 2007. pojavio se u kampanji Louisa Vuittona, koja ga je prikazala na stražnjem sjedalu automobila kako se vozi kroz Berlin. Gorbačov gleda kroz prozor automobila u ostatke Berlinskog zida, s torbom te luksuzne marke koju drži pokraj sebe.

Neuspio politički povratak

Godine 1996. Gorbačov je sudjelovao na predsjedničkim izborima na kojima mu je protivnik bio Boris Jeljcin, ali je glasanje završilo gorkim porazom bivšeg sovjetskog vođe, koji je osvojio manje od 1 posto glasova. 

Ti izbori definitivno isključuju Gorbačova iz aktivne politike i njegovi protivnici ga više ne doživljavaju kao ozbiljnu prijetnju.

Konferencije u inozemstvu

Bivši sovjetski predsjednik slijedio je primjer mnogih bivših zapadnih šefova država, sudjelujući na unosnim konferencijama diljem svijeta, objavljujući memoare i aktivno radeći na razvoju zaklade koja nosi njegovo ime.

Godine 1992. Gorbačov je također bio osnivač ekološke nevladine organizacije Green Cross International. Mnogo godina nakon pada SSSR-a još uvijek se sastajao s čelnicima poput Angele Merkel ili Baracka Obame kako bi promicao tu stvar.

Gorbačov u reklami Mihail Gorbačov (Foto: Afp)

Za svoj 80. rođendan 2011. organizirao je dobrotvornu gala svečanost u Albert Hallu u Londonu, koju su vodili glumci Sharon Stone i Kevin Spacey, a sudjelovali su među ostalima Bono i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Gorbačov u reklami Mihail Gorbačov Foto: Afp

Jedno vrijeme kritičan prema Vladimiru Putinu, Mihail Gorbačov ublažio je svoj diskurs od 2014., osuđujući više SAD Donalda Trumpa kojeg je optužio da gura svijet prema novom hladnom ratu.

Gorbačov je do kraja života nastavio davati intervjue i komentirati ruski politički život. Ali nije javno govorio o ruskoj ofenzivi na Ukrajinu koja je počela 24. veljače.

Obiteljski život

Najveća tragedija Mihaila Gorbačova nakon raspada SSSR-a bila je smrt njegove supruge Raise, koja je umrla od leukemije 1999. godine u dobi od 67 godina.

Gorbačov u reklami Mihail Gorbačov Foto: Afp

Njegova kći Irina i unuka Ksenia žive u Njemačkoj.

Posljednji čelnik SSSR-a posljednje je godine života proveo u skromnoj ladanjskoj kući zapadno od Moskve, uz sve češće boravke u bolnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene