Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Točni povratak Gorana Hadžića u Haag je 'povjerljiva informacija'.


Haaški optuženik Goran Hadžić doputovao je u srijedu navečer u Beograd poslije odluke Haaškog suda (ICTY) da ga pusti na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i nastavka liječenja u Srbiji, potvrdio je medijima Hadžićev odvjetnik Zoran Živanović.

Vezani članci Policija u Srbiji Strava u Srbiji: Četverogodišnjeg dječaka napali psi, preminuo na putu do bolnice Slika nije dostupna Šljivančanin na slobodi

Hadžić je oko 23 sata sletio u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" letom Air Serbie iz Amsterdama, a potom krenuo prema Novom Sadu gdje ima kuću. Tamo će po odluci sudskog Vijeća provoditi vrijeme pod kontrolom srbijanskih vlasti koje su se jamstvom ICTY-u obvezale nadzirati ga po uvjetima određenim za puštanje na privremenu slobodu.

S Hadžićem će do Novog Sada putovati pratitelji koji su sa njim bili u Amsterdamu.

“Oni će ga i odvesti u Novi Sad. Hadžić ima obvezu da ne napušta Novi Sad i da ga jednom dnevno posjećuju policajci, koji će izvještavati Haaški sud”, izjavio je Hadžićev odvjetnik agenciji Beta.

Haaški sud: Goran Hadžić izlazi na slobodu

Nakon što mu je u studenom 2014. godine dijagnosticiran tumor na mozgu, ICTY je naložio da Hadžić bude pušten na privremenu slobodu radi liječenja. Po odluci sudskog Vijeća, u Den Haag bi se trebao vratiti u svibnju. No, točan datum njegova povratka je “povjerljiva informacija”, novinarima je ranije u srijedu potvrdio i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić.

Troškove Hadžićeva putovanja i liječenja platiti će Srbija koja je, kako se navodi u odluci Suda koja ga je dužna i uhititi pokuša li bijeg ili na koji drugi način prekrši uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od listopada 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Obrana je precizirala da Hadžić boluje od tumora i da je bolest “u konačnoj fazi”.

Suđenje Hadžiću za zločine u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine započelo je 2012. godine nakon što je uhićen poslije sedam godina skrivanja, a prekinuto je u listopadu prošle godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook