Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žalbeno vijeće Haškog suda odobrilo je puštanje Veselina Šljivančanina na privremenu slobodu do rasprave o žalbi na prvostupanjsku presudu kojom je za pomaganje u zločinu na Ovčari osuđen na pet godina zatvora.


Šljivančanin, major u JNA, proglašen je 27. rujna ove godine krivim za kazneno djelo pomaganja mučenja i okrutnog postupanja prema zarobljenicima na Ovčari.

Vezani članci Slika nije dostupna Brutalno silovanje u Podstrani: Osumnjičenik (20) pušten na slobodu Slika nije dostupna Dominique Strauss-Kahn pušten iz zatvora

I obrana i tužiteljstvo najavili su da će se žaliti na presudu.

Prvostupanjsko vijeće tada je osudilo i bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi za zločin na Ovčari.

Mrkšić je proglašen krivim za kazneno djelo pomaganja ubojstava, mučenja i okrutnog postupanja.

Sva trojica pripadnika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Žalbeno vijeće je, prema obrazloženju odluke o puštanju na privremenu slobodu, uzelo u obzir da je Šljivančanin u pritvoru proveo gotovo 90 posto kazne koje mu je izreklo prvostupanjsko vijeće.

Šljivančanin će, prema odluci vijeća, svoju putovnicu predati
policiji prema mjestu svoga boravka u Srbiji i zemlju neće smjeti napuštati. Zabranjeni su mu kontakti s medijima u pogledu predmeta kao i utjecaj na potencijalne svjedoke.