Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najkorištenija internetska tražilica Google je svoj logotip posvetila osnivaču moderne seizmologije, hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću, povodom 156. godišnjice njegova rođenja.


Google, koji ilustracijama i izmjenama svoga 'doodlea' na početnoj stranici ima običaj obilježavati važne datume i događaje, danas je u svoj logo ugradio karikaturu Andrije Mohorovičića i stilizirani prikaz Mohorovičićeva diskontinuiteta, granice između Zemljine kore i plašta koju je slavni seizmolog otkrio 1910. godine. Klikom na 'doodle' otvaraju se stranice posvećene Mohorovičiću.

>> ‘Običan čovjek s vrećicom’: Milijarder koji se vozi podzemnom

Andrija Mohorovičić rođen je u Voloskom 23. siječnja 1857. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Opatiji i Rijeci, a studij matematike i fizike u Pragu. Nakon što je predavao u školama u Zagrebu, Osijeku i Bakru, 1892. godine postavljen je za upravitelja Meteorološkog opservatorija na Griču. Proučavao je meteorološke pojave i predavao na Zagrebačkom sveučilištu. Od 1898. godine bio je član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Od početka 20. stoljeća znanstveno se okrenuo seizmologiji i na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina, koja dijeli koru od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet.

Umro je u Zagrebu 1936. godine. Po njemu su nazvani jedan krater na Mjesecu i jedan asteroid. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook