Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otpad koji se nagomilao na ulicama Napulja, na jugu Italije, dosegnuo je sada 3.000 tona, nakon zatvaranja lokalnog odlagališta, upozorio je u srijedu mjesni čelnik.


'Na ulicama Napulja ima 3.000 tona smeća', rekao je Paolo Giacomelli, sanitarni inspektor u gradskoj upravi u Napulju. Prije dva tjedna, u prijestolnici Kampanije bilo je 1.700 tona otpada, ali je prije tri dana gradonačelnik Terzigna, u predgrađu Napulja, dekretom zabranio dovoz otpada na tamošnje odlagalište, zbog onečišćenja podzemnih voda, što je dodatno pogoršalo stanje.

U Napulju već dva tjedna traju sukobi između policije i ljudi koji žive u blizini odlagališta, koji se protive uporabi i širenju odlagališta na otvorenom koja su prepuna.

Prijeti ekološka katastrofa

Vezani članci Nicola Matthews Susjedi su bilo jako zbunjeni kad su je vidjeli kako iznosi smeće, ali ona ima odličan razlog Slika nije dostupna Crkva u talijanskom 'trokutu smrti' ustala protiv opasne mafije

U Napulju i okolici, količina otpada nagomilanog na ulicama različitih naselja procjenjuje se na gotovo 9.000 tona, ocjenjuje Gaetano Pecorella, predsjednik parlamentarnog povjerenstva za istragu o problemu otpada koji je u utorak posjetio Napulj. 'Ne budu li stručne službe intervenirale, za 30 dana nam prijeti ekološka katastrofa', upozorio je Pecorella.

Napulj i okolna mjesta već se godinama suočavaju s krizama povezanim s odlaganjem velikih količina smeća, što je rezultat korupcije, lošeg upravljanja i utjecaja lokalne mafije. Prije dvije godine Berlusconi je bio prisiljen intervenirati kako bi pomogao da se olakša kriza nastala kada su poduzeća za čišćenje prestala prikupljati smeće budući da su odlagališta bila prepuna, a mještani su prosvjedovali protiv izgradnje novih. (Hina)