Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najvećih ledenih bregova ikad zabilježenih je poput "klimavog zuba" koji će se odvojiti od Antarktike i koji će predstavljati veliku opasnost za plovidbu, upozorili su znanstvenici.


Ledenu ploču Larsen C, veliku kao američka savezna država Delaware ili indonezijski otok Bali, drži još samo 13 kilometara leda nakon što je nastala pukotina duga 175 kilometara.

Vezani članci Glečer (Foto: AFP) Znanstvenici se koristili novom tehnologijom i otkrili zastrašujući podatak: Golem dio glečera već se istopio Pojavila se još jedna teorija zavjere (Foto: screenshot/YouTube) "Pokušava li nam netko u Googleu reći nešto?": "Misteriozni X" privukao pažnju teoretičara zavjere

"Sve nas drži u neizvjesnosti", poručio je Andrew Fleming iz Britanskog antarktičkog nadzora, dodavši kako ga podsjeća na "klimavi zub".

Ledene ploče su ravne površine leda koji plutaju na moru pri kraju ledenjaka. Larsen C je debljine 200 metara, s oko 20 metara iznad površine vode.

Veliki ledeni brijegovi prirodno se odvajaju od Antarktike, stoga znanstvenici to ne povezuju s ljudskim utjecajem na klimatske promjene, no ova je ledena ploča dio antarktičkog poluotoka koji se brzo zagrijao u proteklim desetljećima.

Stručnjaci smatraju da bi se Larsen C mogao odvojiti u sljedećih nekoliko dana ili mjeseci, ali to bi se moglo dogoditi i kroz nekoliko godina.

Pet tisuća četvornih kilometara velik ledeni brijeg mogao bi predstaviti dodatni rizik za tamošnje brodove, pogotovo kad se razbije na manje dijelove. To je područje izvan velikih trgovačkih ruta, no poznata je destinacije za kruzere koji dolaze iz Južne Amerike.

Najveći ledeni brijeg koji se dosad odvojio bio je 11 tisuća četvornih kilometara velika ploča Ross, veličine Jamajke, koja se odvojila 2000. godine i čiji su se ostaci zadržali godinama. (Hina)