Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom sljedećih 100 godina 20 do 30 posto životinjskih vrsta bi moglo izumrijeti uslijed posljedice globalnog zatopljenja.


Znanstvenici predviđaju kako bi se globalna temperatura mogla podići između 3,6 i 5,4 stupnja. Znanstveni skup kojeg su organizirali Ujedinjeni narodi predviđaju gubitak jedne petine životinjskih vrsta u slučaju najmanjeg predviđenog zatopljenja do čak polovice ukoliko se ostvare najgora predviđanja, donosi New York Times.

Vezani članci Lavovi i ljudi (Foto: Screenshot/YouTube) Stvarnost nije ''Kralj lavova'': Bliski susreti turista i lavova koje se gleda s ruba sjedala Pas (Foto: Screenshot/YouTube) Najsmješniji psi na internetu žele vam popraviti dan, provjerite kako im ide

>> Vruće nam se piše: 2010. uz 2005. najtoplija otkad se mjeri

>> 'Globalno se zagrijavanje nastavlja, ali sporije nego do sada'

Životinje se na različite načine prilagođavaju globalnom zatopljenju. Najčešće se premještaju u hladnije krajeve ili na viša područja. 'Posve je jasno da seoba ne može biti vječna. U jednom trenutku se ne može više ići na sjever ili u više krajeve i jasno je kako vrsta mora izumrijeti', istaknuo je Walter Jetz, profesor sa sveučilišta u Yaleu.

Najveći problem s opstankom imaju vrste koje imaju stanište u blizini ekvatora. U Keniji se čak i u nacionalnim parkovima smještenim na visokim područjima primjećuje nestanak mnogih vrsta. Najugroženije su ptice kojih je već nestalo oko 30% jer su im nestali uvjeti prirodnog staništa.