Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro za loše

Globalno zatopljavanje pomaže arheologiji - dokaz vikinška tunika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vunena tunika iz doba prije Vikinga koja je pronađena na mjestu otapanja glečera na jugu Norveške pokazuje kako globalno zatopljavanje pomaže arheologiji, istaknuli su znanstvenici na njezinu prvom predstavljanju javnosti u Oslu.

Zeleno-smeđa tunika za osobu visine oko 176 centimetara pronađena je 2.000 metara iznad razine mora na jugu Norveške na mogućoj ruti trgovaca iz vremena starog Rima. Utvrđivanje starosti radioaktivnim ugljikom pokazalo je da se radi o odjevnom predmetu iz 300. godine prije naše ere.

Pročitajte i ovo Barentsburg - 3 O jednom se ne govori Ruski grad na europskom otoku zaleđen u vremenu: "Nekada je taj dan bio prijateljski, a sad se događaju čudne stvari, nisam to vidio 25 godina“ Slika nije dostupna Vikinzi ponovno u Norveškoj, 12 stoljeća nakon smrti

>> Ruski znanstvenici tvrde: Slijedi klimatski obrat!

'Zabrinjavajuće je što se glečeri otapaju, no uzbudljivo je za nas arheologe', kazao je danski arheolog Lars Piloe koji radi na istraživanju norveških glečera prilikom prvog pokazivanja tunike u javnosti. Tunika je otkrivena 2011. i od tada je proučavana.

Samo početak

Među 1.600 arheoloških otkrića na norveškom jugu nakon ubrzanog otapanja glečera od 2006. su i vikinška rukavica iz 800. godine p.n.e., ukrašeni štap za hodanje, kožna cipela iz brončanog doba, drevni lukovi i vrhovi strijela koje su koristili lovci na jelene.

'To je samo početak', kaže Piloe koji previđa još mnogo otkrića. Otkriće Oetzija, predpovijesnog čovjeka koji je tumarao Alpama prije 5.300 godina, prostorima između Austrije i Italije najpoznatije je otkriće nakon otapanja glečera. Proteklih godina od Aljaske do Anda otkriveni su predmeti otapanjem leda.

Trošna tunika

Arheolozi kažu da pronađena tunika pokazuje da je norveški Lendbreen glečer posljednji puta bio tako mali 300. godine p.n.e. Stručnjaci su suočeni s problemima očuvanja otkrivenih predmeta jer su nakon otapanja leda izloženi zraku pa se, primjerice, nekonzervirane drevne tkanine mogu raspasti za nekoliko tjedana zbog insekata i bakterija.

'Tunika je često nošena i popravljana je nekoliko puta', kazala je Marianne Vedeler, stručnjakinja za konzerviranje iz Norveškog muzeja za kulturnu povijest. Napravljena je od vune s uzorkom romba koji je potamnio s vremenom.

Stručnjaci se jedino pitaju koji je bio razlog skidanja tople tunike u podnožju glečera i kao jednu od mogućnosti navode da je vlasnik bio zahvaćen snježnom olujom te je zbog pothlađenosti postao dezorijentiran pa se skinuo misleći da mu je toplo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene