Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Digao fiktivan kredit?

Glavni tužitelj BiH potvrdio: Milorad Dodik pod istragom zbog sumnjive kupnje vile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Goran Salihović potvrdio je kako se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vodi istraga povezana s poslovanjem "Pavlović banke" iz Bijeljine, istaknuvši istodobno kako je državno tužiteljstvo pod "ogromnim pritiscima" no kako neće posustati u procesuiranju kaznenih djela koja ugrožavaju stabilnost države.

"Istraga protiv Milorada Dodika se vodi u sklopu 'Pavlović banke'. Tri-četiri istrage protiv Dodika su zatvorene", kazao je Goran Salihović u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Milorad Dodik posebni izaslanik britanskog premijera Još jedno upozorenje Dodiku: "Republika Srpska ne može biti neovisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji"

Time je potvrdio kako je Tužiteljstvo BiH zaključilo da nije bilo elemenata za podizanje optužnice na temelju nekih ranijih prijava podnesenih protiv Dodika no predsjednik RS-a sada je suočen s istragom o tome na koji je način stekao vilu u Beogradu vrijednu više od 750.000 eura.

Kaznenu prijavu u tom je slučaju protiv njega podnijela Srpska demokratska stranka (SDS) koja je u RS u oporbi a Dodika terete da je kuću u elitnom beogradskom naselju Dedinje 2007. godine kupio gotovim novcem pri čemu je ishodio fiktivni kredit kod "Pavlović banke" koji mu je poslužio kao pokriće za tu sumnjivu transakciju.

U sklopu pokrenute istrage ranije su uhićeni vlasnik "Pavlović banke" Slobodan Pavlović i nekoliko njenih zaposlenika no Sud BiH dopustio im je boravak na slobodi do okončanja istražnog postupka.

Tijekom pretrage "Pavlović banke" koju su proveli istražitelji u njoj nije pronađen primjerak ugovora o Dodikovu kreditu niti je on evidentiran u središnjem registru koji se vodi kod Središnje banke BiH.

Salihović je potvrdio i kako se nastavlja istraga o propasti "Bobar banke" koja je također bila registrirana u RS-u i koja je likvidirana 2014. godine a na njenim su računima ostali blokirani milijunski depoziti koje je sada nemoguće naplatiti.

Kazao je kako je minimalna šteta koja je pri tom nastala oko 150 milijuna eura dodajući kako je to predmet "dva do tri puta jači od slučaja Sanader" u Hrvatskoj.

"Bobar banku" utemeljio je poduzetnik Gavrilo Bobar koji je slovio kao dobar Dodikov prijatelj a brojne javne tvrtke su pod političkim utjecajem poslovale upravo preko nje položivši na račune sredstva u milijunskim iznosima.

"Ogroman je to predmet i može svašta povući za sobom", kazao je Salihović izražavajući nezadovoljstvo odlukom Suda BiH da za deset osoba koje su sada pod istragom u tom slučaju odredi kućni umjesto pravog pritvora.

Salihović drži kako su brojne slične odluke državnog suda osumnjičenici u nekoliko navrata zlorabili bijegom u inozemstvo ili opstruiranjem istraga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene