Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnji televizijski voditelj i novopečeni izraelski političar Yair Lapid, koji u trenutnoj vladi Benjamina Netanyahua igra ulogu glavnog partnera, kaže da bi bilo kakav mirovni sporazum s Palestincima uključivao iseljavanje Židova s okupiranih područja.


Izraelski ministar financija Yair Lapid, čija je nova stranka centra druga po zastupljenosti u vladi, u ponedjeljak je rekao da bi po bilo kakvom mirovnom sporazumu s Palestincima tisuće židovskih naseljenika morale biti iseljene s okupiranih područja.

Vezani članci Sara i Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Bitka za politički opstanak Benjamina Netanyahua: U Izraelu počeli drugi izbori u pet mjeseci Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Izraelski premijer Netanyahu obećao da će anektirati okupiranu dolinu Jordana

Lapid je, međutim, podudarno sa stajalištem premijera Benjamina Netanyahua, rekao da Izrael namjerava zadržati glavna naselja na Zapadnoj obali kada se odrede konačne granice između Izraela i palestinskih područja.

>> Izrael će ozakoniti četiri naselja na Zapadnoj obali

"To slama srce. Morat ćemo ukloniti desetke tisuća, ne samo iz njihovih domova, nego i iz njihovih snova", rekao je na poslovnoj konferenciji u Tel Avivu. No dodao je da će "naseljenički blokovi ostati u Izraelu".

Lapid nije rekao za koja naselja misli da će morati biti evakuirana.

Lapidova stranka Atid na izborima u siječnju je osvojila iznenađujuće drugo mjesto i pridružila se desnoj Netanyahuovoj koaliciji. Lapid je uoči izbora obećao da će ući u partnerstvo s Netanyahuom samo ako Izrael stupi u pregovore s Palestincima što je kod zapadnih sila stvorilo nadu da bi Lapid mogao premijera nagnati da učini ustupke za postizanje mira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook