Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijarder kaže da kinesko nastojanje da pronađe novi model rasta širi probleme na ostatak svijeta.


Milijarder George Soros tvrdi da svijet riskira povratak u financijsku krizu nalik onoj iz 2008. godine. Naglasio je kinesku brobu za pronalazak novog modela rasta i rekao da njezina devalvacija valute širi probleme na ostatak svijeta.

Vezani članci Turizam: Propast Makarske rivijere - 2 Zbog mjera na granici Makarska rivijera zjapi prazna. Ugostitelji očajni: „Ništa više ne pomaže, nije dobro...“ David H. Koch (Foto: AFP) U 80. godini umro David Koch, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu

'Kina ima velikih problema s prilagodbom', rekao je Soros na gospodarskom forumu u Šri Lanki u četvrtak. 'Kada pogledam financijsko tržište, postoji veliki izazov koji me podsjeća na krizu koju smo imali 2008.', dodao je.

Soros je i ranije upozoravao na novi krah. 2011. godine rekao je da je dužnička kriza u eurozoni ozbiljnija od financijske krize iz 2008. godine.

Strateg Marc Ostwald rekao je da će Sorosova povlačenje paralele s 2008. služiti samo za bacanje  sjene na tržišta. 'Treba naglasiti da se trenutna previranja razlikuju od onih iz 2008. kada su nemarno kreditiranje i neodgovorna regulacija i nadzor tržišta bili uzroci kraha', kaže Ostwald, prenosi Guardian.